StoryEditor

Reformy narazia na silný štát

23.02.2006, 23:00
História sa neopakuje a júnové voľby už nebudú mať iba jednu ústrednú tému. Tentoraz skôr pôjde o konflikt dvoch rôznych pohľadov na ekonomický a sociálny vývoj v krajine. "

História sa neopakuje a júnové voľby už nebudú mať iba jednu ústrednú tému. Tentoraz skôr pôjde o konflikt dvoch rôznych pohľadov na ekonomický a sociálny vývoj v krajine. "Bude to tematický súboj -- reformy kontra sociálny štát," avizuje sociológ Martin Slosiarik.
Podľa neho bude vládna SDKÚ prízvukovať, že reformy občanom pomohli. Naopak, Smer postaví kampaň na tom, že systémové zmeny vedú k zbedačovaniu Slovenska. Takéto očakávania potvrdzuje aj šéf Smeru Robert Fico: Bude to súboj o charakter štátu, programová konfrontácia. "Predložíme alternatívu sociálneho a hospodársky efektívneho štátu, ktorá sa bude jasne líšiť od toho, čo robila Dzurindova vláda." Najsilnejší vládny subjekt sa, prirodzene, sústredí na kontinuitu. "Chceme hovoriť o tom, čo sa podarilo aj nepodarilo, a ponúknuť riešenia do budúcnosti," avizuje hovorca SDKÚ Martin Maťko.
Politológ László Öllős uznáva, že hlavná pozornosť sa sústredí na Smer a SDKÚ, no stratiť by sa nemali ani ostatní: "Bude to závisieť od ich komunikačných schopností." Výhodu majú strany so stabilnou voličskou základňou: SMK, KDH a ĽS-HZDS. "Určite prídu s témami, ktoré zabodujú u ich tradičných voličov," poznamenal Slosiarik.

Čo dominovalo v doterajších voľbách
-- 1994: Rozhodovalo sa, či vládu zostavia strany zastúpené vo vláde Jozefa Moravčíka alebo či sa k moci vráti Vladimír Mečiar. V kampani tiež rezonovala téma privatizácie
-- 1998: Hlavným mottom kampane bol zápas s mečiarizmom. Slovensko sa dostávalo do medzinárodnej izolácie.
-- 2002: Najdôležitejšou témou bola integrácia do EÚ a NATO

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:59