StoryEditor

KOŠICE: Pripravili pravidlá na prenájom školských zariadení v meste

07.02.2003, 11:39
Autor:
Milan IvanMilan Ivan

KOŠICE 7. februára (SITA) - Za symbolickú korunu sa budú môcť v Košiciach prenajímať telocvične, plavárne a triedy školám, ktoré nemajú takéto zariadenia, športovým a záujmovým krúžkom, školským športovým strediskám a klubom. V prípade telovýchovných jednôt, občianskych združení a skupín rodičov s deťmi bude výška prenájmu stanovená len podľa vzniknutých prevádzkových nákladov. Podnikateľom, fyzickým a právnickým osobám sa k prevádzkovým nákladom pripočíta aj čiastka za prenájom. Takýto systém pre prenájom zariadení v školách, ktoré sú po prevode kompetencií v správe Mesta Košice odsúhlasila vo štvrtok Mestská rada. Agentúru SITA o trom informovala hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková.
Ako Ďalej informovala hovorkyňa, podobne sa budú môcť prenajímať aj triedy po skončení vyučovania, napríklad na jazykovú výučbu, školenia, výstavy, alebo dlhodobo pre záujmovo umelecké subjekty a večerné školy. Aj tu popri úhrade prevádzkových nákladov bude stanovená sadzba za prenájom podľa druhu činnosti. Školy budú môcť prenajímať aj plochy na reklamné účely, strechy na inštaláciu antén, vestibuly na inštalovanie automatov nealkoholické nápoje a bufety. Polovicu výnosu z nájomného si ponechá škola a čiastka bude použitá pre potreby skvalitnenia výchovno-vzdelávacieho procesu. Druhá polovica výnosu sa odvedie na rezervný fond správcu, teda mesta, a suma bude použitá výlučne pre účely správy školských zariadení, na úhradu neplánovaných výdavkov v prípade havárií alebo nepredvídaných situácií. Rezervný fond by mal napĺňať princíp solidárnosti, pretože nie každá škola má rovnaké podmienky na získavanie mimorozpočtových zdrojov.
Mestská rada na svojom štvrtkovom rokovaní prerokovala aj zásady finančného hospodárenia škôl a školských zariadení, prenájom majetku mesta na desať rokov pre Arcidiecéznu charitu Košice, s ktorou mesto pripravuje projekt Krízového strediska v turistickej ubytovni vo Všešportovom areáli, správu o stave pripravenosti zriadenia priemyselného parku Košice - Pereš a ďalšie materiály. Všetky bude ešte schvaľovať mestské zastupiteľstvo na svojom rokovaní 27. februára.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 22:57