StoryEditor

Fruni stratil slobodu aj majetok

31.05.2007, 00:00

Príbeh jedného z najväčších podvodov v novodobých dejinách Slovenska sa včera uzavrel -- s trpkým koncom pre ústredných aktérov. Bývalý šéf skrachovaného nebankového impéria Horizont Vladimír Fruni strávi za mrežami 11 a pol roka. Najvyšší súd SR tak včera potvrdil pôvodný verdikt Špeciálneho súd, ktorý Fruniho uznal vinného z oklamania desiatok tisícov klientov. Rovnaký trest dostal aj ďalší nebankár František Matik, ten však spravodlivosti naďalej uniká.
Majetok pod zámkom
Fruni nestráca iba slobodu, ale aj všetok majetok. Jeho lode, autá či peniaze v Chorvátsku (to sa stalo dočasne jeho druhým domovom- pozn. red) sú zaistené. "Špeciálny súd požiadal Interpol o ich prevoz na Slovensko," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Pod "kľúčom" sú aj domy oboch nebankárov na území Slovenska -- Frunimu by malo patriť osem, Matikovi šesť nehnuteľností. Pred ich prípadným prepisom na iné osoby sa štát poistil.
"Rozhodnutie Najvyššieho súdu zavŕšilo proces nezákonných rozhodnutí Špeciálneho súdu," reagoval Fruniho advokát Milan Kuzma. Jeho klient si údajne nie je vedomý toho, že by ničo spáchal.
"Bola to pyramída"
Podľa súdu Fruni a spol. pripravili viac ako 123-tisíc klientov o 14,4 miliardy korún. Na výnosoch im sľubovali 51 až 53 percent, "starých" klientov vyplácali z vkladov nových klientov. Bola to jednoznačne pyramídová hra, uzavrel šéf senátu Najvyššieho súdu SR Juraj Kliement.

Fruni a jeho "iný" biznis
-- Médiá (terajšie rádio Okey -- Fruni tam bol v rokoch 1999 až 2001 ako predseda predstavenstva, TV Global, TV Tatry)
-- Kinematografia (koproducent filmu Fontána pre Zuzanu 3)
-- Potravinárstvo (v Chorvátsku investoval do výroby neaokoholických nápojov )
-- Automobilový priemysel (vo Veľkej Británii kúpil fabriku Marshall Bus UK Ltd. na poschodové autobusy)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:06