StoryEditor

Mikloš má rozpočet, nezávislí svoje projekty

Minister financií Ivan Mikloš včera s prehľadom presadil v parlamente návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Menšinová koalícia získala až jedenásť hlasov z prostredia nezávislých a opozície a rozpočet napokon získal podporu 79 zákonodarcov.
Minister financií Ivan Mikloš včera s prehľadom presadil v parlamente návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Menšinová koalícia získala až jedenásť hlasov z prostredia nezávislých a opozície a rozpočet napokon získal podporu 79 zákonodarcov. Nezaradených poslancov neodradil ani čiastočný neúspech vlastných pozmeňujúcich návrhov. "Presvedčili ich naše argumenty a výsledky, ktoré táto vláda dosiahla," neskrýval spokojnosť vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Samotní nezávislí ponúkajú aj iné vysvetlenie. "Umenie spočíva aj v tom, že máte jeden bombastický návrh a tie ostatné sú skryté niekde inde," naznačuje Ladislav Polka.
Recepty na úspech
Napríklad Miroslav Abelovský spájal svoj hlas s peniazmi na dokončenie telocvične vo Zvolene. Všetko vyriešil poslanec SDKÚ Ferdinand Devínsky, ktorý presadil priamo 300 miliónov na dokončenie rozostavaných školských objektov v rukách samosprávy. Medzi nimi figuruje aj spomínaná telocvičňa. "Minister financií ma ubezpečil, že sa nachádza na tomto zozname, tým som túto vec považoval za vybavenú," potvrdil Abelovský. Jeho kolega Gustáv Krajči si zase "poistil" peniaze na diaľničný úsek Košice - Milhošť na stretnutí s ministrom dopravy Pavlom Prokopovičom (SDKÚ). " Ubezpečil ma, že v rozpočte bude na tento účel vyčlenených dostatok financií."
Politológ Peter Horváth pripomína, že aj takýmto spôsobom si nezávislí môžu udržať šance na pokračovanie vo veľkej politike, respektíve v štátnej správe. "Rozpočet som podporil, lebo išlo o kvalitný návrh," oponuje Polka. Nečakanú pomoc získala vláda od aj od opozičných poslancovl. Beáty Brestenskej z ANO presadila navŕšenie kapitoly rezortu školstva o 80 miliónov pre projekt Infovek - s rozpočtom už teda nemala problém.
Ficov problém
Ešte väčším prekvapením bol hlas z poslaneckého klubu opozičného Smeru-SD. "Na niektoré veci mám iný názor, ako moja strana," vysvetľuje Bohumil Hanzel. Podpredseda sociálnych demokratov Dušan Čaplovič mu vzápätí navrhol prestup do SDKÚ. Nebolo to prvýkrát, čo Hanzel podržal vládu.
Zvyšok opozície vládny rozpočet odmietol. "Cítime v ňom blížiace sa voľby, čo sa prejavilo zvýšenými výdavkami na komfort štátnej a verejnej správy, " vyhlásil podpredseda Smeru-SD Igor Šulaj.

Čo ešte prešlo opozícii:
-
Navŕšenie kapitoly MŠ SR o 10 miliónov korún na vydávanie učebníc (Marta Pohradská z ĽS-HZDS)
- Navŕšenie kapitoly pre NBÚ o 13 miliónov na mzdy a komunikačný systém (Diana Štrofová z ĽS-HZDS)

Návrh príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu na rok 2006 (v mil. Sk)
Príjmy  268 171,33
Z toho
Daňové príjmy 211 157,00
Nedaňové príjmy 14 920,70
Granty a transfery 42 093,63
Výdavky 330 139,43
Schodok  -61 968,10
Zdroj: MF SR
01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výrazný záujem o štátne dlhopisy 02 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna slabšia pre štrajk železničiarov 03 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O imunite
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:32