StoryEditor

Pracujeme už na seba

01.06.2006, 00:00

Prvý jún už nie je len dňom detí. Na výdavky štátu sa totiž odo dneška na tento rok nebudeme skladať. Do rozpočtu sme odviedli dosť peňazí na to, aby štát na tieto výdavky nepotreboval dane, odvody a povinné platby.
V tomto roku si štát z každej zarobenej koruny berie 41 halierov, čo je síce menej než vlani, ale podľa Nadácie F. A. Hayeka stále veľa. Na druhej strane sme na štátne výdavky pracovali o šesť dní kratšie, dokonca najkratšie od roku 1999. Podľa šéfa nadácie Martina Chrena skráteniu pracovného času pomohol rýchly rast ekonomiky, lepšie hospodárenie štátu "a šťastie".
Tento rok totiž vyšli dobre sviatky a víkendy. Keby sme napríklad na dane robili až do druhého júna, tak by deň daňovej slobody bol až piateho, keďže sa počítajú len pracovné dni.
Slováci pracujú na štátne výdavky o dva týždne menej ako Česi. U našich susedov deň daňovej slobody rovnako ako minulý rok pripadá na 14. júna. "Ekonomika rastie a výdavky štátu sa darí udržiavať, čo je zásadná chyba," hovorí Miroslav Ševčík, riaditeľ Liberálního institutu, ktorý počíta deň daňovej slobody v Česku. "Ja by som tento deň neoslavoval. To by sme mohli, keby bol niekde v prvej polovici februára," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:16