StoryEditor

Vláda SR sa zhodla, že stav na trhu elektronických komunikácií je neuspokojivý

04.05.2005, 14:00
Autor:
TASRTASR
Vláda SR dnes schválila priebežné vyhodnotenie plnenia Národnej politiky pre elektronické komunikácie za rok 2004, podľa ktorého nie je stav na trhu elektronických komunikácií v SR v súčasnosti uspokojivý. Materiál vypracovalo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR.

Stav na trhu elektronických komunikácií označilo ministerstvo dopravy za neuspokojivý aj napriek tomu, že bola splnená prioritná úloha národnej politiky na rok 2004. Tou bola aproximácia práva s Európskou úniou, ku ktorej došlo vďaka zákonu o elektronických komunikáciách. Tento zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2004.
Splnená bola aj úloha v oblasti širokopásmového prístupu do internetu, nakoľko MDPT vypracovalo Národnú stratégiu pre širokopásmový prístup. V rámci podpory výskumu a technického rozvoja v oblasti elektronických komunikácií sa v minulom roku realizovali grantové projekty v sume necelých 3,47 milióna Sk.
Priebežne sa plnia úlohy týkajúce sa nezávislého financovania Telekomunikačného úradu, podpory konkurenčného prostredia v elektronických komunikáciách, hospodárneho využívania frekvenčného spektra, optimálneho využitia pridelených kanálov v oblasti družicového TV a rozhlasového vysielania, digitálneho televízneho vysielania, bezpečnej komunikácie, rozvoja informačnej spoločnosti, prístupu k internetu pre všetkých a medzinárodnej spolupráce. Nebol zabezpečený prevod výkonu akcionárskych práv ministerstva dopravy v Slovak Telecome (ST), nakoľko vláda súhlasila s ponechaním 49-% majetkového podielu ST v správe MDPT.
V roku 2005 by podľa Národnej politiky pre elektronické komunikácie mala byť venovaná pozornosť hlavne konsolidácii regulácie a štátnej správy v oblasti elektronických komunikácií. Popri legislatívnych a inštitucionálnych zmenách bude potrebné zamerať sa na podporu rastu nových technológií, najmä pre oblasť digitálneho vysielania a širokopásmového prístupu k službám informačnej spoločnosti.
Vláda schválením tohto dokumentu tiež uložila ministrovi dopravy, pôšt a telekomunikácií povinnosť predložiť do 30. apríla 2006 na rokovanie vlády priebežné vyhodnotenie plnenia Národnej politiky pre elektronické komunikácie za rok 2005.
Hodnotenie plnenia politiky pre elektronické komunikácie tiež obsahuje vybrané ukazovatele vývoja na telekomunikačnom trhu v SR. Kým počet prípojok v pevnej sieti klesol z hodnoty 26,08 prípojky na 100 obyvateľov v roku 2003 na 23,24 prípojky v januári roka 2005, vývoj v mobilných sieťach mal opačnú tendenciu. Ešte v roku 2003 bolo zo 100 obyvateľov iba 54 zákazníkov mobilných operátorov, k 1. januáru 2005 ich bolo už takmer 80. Podľa odhadu MDPT využívalo na začiatku januára tohto roka internet viac ako 1 987 000 užívateľov, čo predstavuje takmer 37 % populácie. Vysokorýchlostný internet má však len 0,88 obyvateľa zo 100 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:24