StoryEditor

Do roku 2010 zostanú ziskové iba dve až tri nízkonákladové aerolínie

23.06.2005, 15:58
Autor:
TASRTASR
Na trhu v Európe sa v strednodobom výhľade presadia iba dve nízkonákladové aerolínie. Do roku 2010 bude trh rásť v priemere iba o 13 % ročne. To je podstatne menej ako v predchádzajúcich rokoch, keď prudký rast trhu predstavoval viac ako 50 % ročne.

Predpokladaný rast nebude dostatočný na to, aby veľa nízkonákladových aerolínií zostalo ziskových. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes vo Frankfurte nad Mohanom zverejnil analytik spoločnosti McKinsey & Company Lucio Pompeo.
"Mnohé európske spoločnosti stroskotajú. Do roku 2010 budú trvale ziskové iba dve až tri," povedal Pompeo. Trh je poznačený nadmernými kapacitami a vstupom národných leteckých spoločností do oblasti nízkonákladových prevádzkovateľov. Náklady, siete a skupiny zákazníkov nízkonákladových spoločností a prevádzkovateľov pravidelných liniek sa budú stále viac prekrývať. Preto bude získavanie nových zákazníkov ťažšie.
Podiel nízkonakladových aerolínií na európskom trhu je v súčasnosti 16 % a do roku 2010 by sa mal zvýšiť na 24 %. Naopak, podiel prevádzkovateľov pravidelných liniek klesne z dnešných 66 % na 60 % v roku 2010. Preto sú spoločnosti veľmi zdržanlivé pri objednávkach nových lietadiel. Do roku 2012 si národné aerolínie objednali iba necelých 30 nových lietadiel, zatiaľ čo objednávky najväčších nízkonákladových prevádzkovateľov easyJet, Ryanair a Air Berlin sú desaťnásobné.
Už teraz vidieť prvé znaky nasýtenia trhu. V mestách ako Dublin, Kolín nad Rýnom a Brusel je už dnes nadmerná ponuka lacných spoločností. A Londýn, Liverpool a Štokholm sú už nasýtené. Niektoré linky ako napríklad Londýn - Marseille sa už kvôli nedostatku dopytu zrušili. Kvôli veľkej ponuke klesajú príjmy na jedného cestujúceho. Zisky dosahujú výhradne iba najväčšie spoločnosti na trhu. Naopak, väčšina z 50 až 60 európskych nízkonákladových aerolínií zaznamenala v rokoch 2000 až 2004 straty.
"Pretože obchodný model väčšiny nízkonákladových aerolínií je nastavený na naďalej prudko rastúci trh, bude klesať ich výnosnosť a nevyhnutne potrebujú nové stratégie," tvrdí autor štúdie.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

01 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavba sa musí začať v októbri
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:22