StoryEditor

O ropné zásobníky sa zaujíma súkromný kapitál

03.01.2006, 23:00
Súkromným firmám sa otvára možnosť podielať sa na doplnení núdzových zásob ropy a ropných látok. Slovensko musí mať podľa požiadavky EÚ už o dva roky zásoby na 90 dní. Vyžiada si to vysoké investície nielen do nákupu týchto produktov, ale aj do rekonštrukcie či výstavby nových zásobníkov.

Súkromným firmám sa otvára možnosť podielať sa na doplnení núdzových zásob ropy a ropných látok. Slovensko musí mať podľa požiadavky EÚ už o dva roky zásoby na 90 dní. Vyžiada si to vysoké investície nielen do nákupu týchto produktov, ale aj do rekonštrukcie či výstavby nových zásobníkov. Štát podľa všetkého nebude mať peniaze na nákup suroviny aj na budovanie nových terminálov.
Podľa informácií HN výstavbu ďalších kapacít ponúka Petrochema Dubová. "Zaujímali by nás kontrakty tak na 50- až 100-tisíc ton. Čo najviac skladovacích kapacít by sme chceli vybudovať v areáli továrne," potvrdil riaditeľ podniku Václav Herink. Táto rafinéria má teraz so štátom zmluvu na uskladnenie štyritisíc ton ropných produktov. K ďalším podrobnostiam a stavu rokovaní so štátom sa Herink zatiaľ nechcel vyjadrovať.
Ďalším záujemcom by podľa kuloárnych informácií mala byť finančná skupina Istrokapitál. Tá to odmietla. Herink však potvrdil, že Petrochema s Istrokapitálom spolupracuje. "S predstaviteľmi Istrokapitálu mám dlhoročné vzťahy," povedal Herink, s tým, že majetkové prepojenie vylúčil.
Ministerstvo hospodárstva spolu so Správou štátnych hmotných rezerv celú situáciu analyzujú. "Návrh novej koncepcie tvorby hmotných rezerv je vo vláde, o konkrétnych riešeniach bude možné rozprávať až po jej odsúhlasení. Pravdepodobne bude nutné naštartovať výstavbu dodatočných zásobníkov zo súkromných zdrojov. Ak sa tak stane, bude to jednoznačne prostredníctvom výberového konania," hovorí Peter Škovránek zo Štátnej správy hmotných rezerv.
Slovensko má dnes zásoby asi na 65 dní. Pri predpokladanej dennej spotrebe ropy 6 500 ton to znamená, že bude treba nakúpiť ešte 160-tisíc ton ropy. Ceny ropy rastú, a tak bude zvýšenie zásob stáť viac ako pred niekoľkými rokmi. Pri súčasnej cene ropy približne 60 dolárov za barel (159 litrov) by štát na doplnenie rezerv musel teoreticky vynaložiť ešte 72 miliónov dolárov (asi 2,29 miliardy korún). Vstup súkromného kapitálu sa tak stáva reálnejší.
Vláda v lete schválila, že 70 percent zásob musia byť ropné produkty a zvyšok surová ropa. Má sa tak predísť následkom potenciálnej havárie v Slovnafte, monopolnom slovenskom výrobcovi palív. Kapacity na skladovanie ropy má štát v Transpetrole, v ktorom vlastní 51 percent. Nové zásobníky by tak mali slúžiť hlavne na uskladnenie benzínu a nafty.
Na Slovensku je dnes päť zásobníkových terminálov- v Kľačanoch, Hornom Hričove, v Kapušanoch, Stožku a v Hronskom Beňadiku. Pôvodne boli v majetku štátu a ten do nich aj investoval. Po privatizácii sa dostali niektoré z ich súčastí do súkromných rúk. Štát sa bude musieť vysporiadať najmä s majetkom, ktorý dnes vlastní Slovnaft. Dlhotrvajúce rokovania však zatiaľ nepriniesli výsledok.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:52