StoryEditor

V Tatrách spracovali polovicu kalamitnej drevnej hmoty

21.07.2005, 14:41
Približne pätinu lesných porastov TANAP-u poškodila minuloročná kalamita a doposiaľ sa podarilo vyčistiť vyše 3 500 ha územia v správe Štátnych lesov TANAP. "Spracovali sme polovicu kalamitnej drevnej hmoty a v týchto dňoch odviezli miliónty kubík," informoval námestník riaditeľa ŠL TANAP Pavol Fabian.

Približne pätinu lesných porastov TANAP-u poškodila minuloročná kalamita a doposiaľ sa podarilo vyčistiť vyše 3 500 hektárov (ha) územia v správe Štátnych lesov TANAP. "Spracovali sme polovicu kalamitnej drevnej hmoty a v týchto dňoch odviezli miliónty kubík," informoval námestník riaditeľa ŠL TANAP Pavol Fabian. Predpokladá, že napriek jarnému zdržaniu sa podarí do konca roku spracovať kalamitnú drevnú hmotu v troch štvrtinách poškodeného územia.
Z pohľadu ekonomiky ŠL TANAP považuje za prioritné dostať kalamitnú drevnú hmotu z poškodeného lesa čo najskôr, kým je drevo predajné za čo najvyššiu cenu. "Len tak môžeme naakumulovať čo najviac finančných zdrojov na revitalizáciu a obnovu lesa, a čo najmenej dotácií požadovať od štátu či z eurofondov," vysvetlil Fabián. Pripomenul, že čím skôr práce ukončia a čím menej drevnej hmoty zostane v kalamitnom území, tým viac sa zníži riziko premnoženia podkôrneho hmyzu a vzniku lesných požiarov. Podľa aktuálnych prepočtov kalamite padlo za obeť 2,039 milióna kubických metrov (m3) drevnej hmoty, z čoho by malo byť zobchodovaných 1,45 milióna m3. Časť drevnej hmoty totiž zostáva na postihnutých plochách.
Takmer polovicu z doposiaľ získaných prostriedkov z predaja kalamitného dreva vynaložili na jej spracovanie. Z tohto zdroja financujú aj práce celospoločenského významu ako sú opravy a značkovanie turistických chodníkov, odpočívadiel, lavičiek, studničiek, čistenie vodných tokov, starostlivosť o tatranskú faunu, ale aj činnosť výskumnej stanice, infocentier, botanickej záhrady či strediska genofondu drevín.
S revitalizáciou a obnovou poškodeného územia národného parku začnú potom, ako budú plochy vyčistené a haluzina ´uhádzaná´. Následne odborníci z Lesníckeho výskumného ústavu a Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene zistia, čo v ktorých porastoch chýba. "Neznamená to, že na vyčistených plochách sa hneď začnú sadiť nové sadenice. Najskôr zmapujeme, čo v porastoch zostalo, čo nejaký čas potrvá. Napríklad o mladine z prirodzeného výsevu sa dozvieme až na budúcu jar," spresnil vedúci odborný referent Peter Spitzkopf. Sadiť sa bude postupne tak, aby vznikol vekovo i druhovo rôznorodý les. Všetky sadenice budú zo strediska genofondu drevín Štátnych lesov TANAP.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:55