StoryEditor

Klub 500 žiada zrušiť tender na predaj SE a vypísať nové výberové konanie

23.08.2005, 15:08
"To, čo tu bolo predložené, je neprijateľné, či sa to ministrovi hospodárstva páči alebo nie," povedal Soták. Na novom tendri by sa podľa neho mali zúčastniť iba spoločnosti, ktoré prevádzkujú minimálne dve jadrové elektrárne. Túto podmienku Enel v súčasnosti nespĺňa.

Klub 500, združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov, žiada vládu a ďalšie príslušné inštitúcie, aby zrušili privatizačný tender Slovenských elektrární, a. s., (SE) a vypísali nové kolo výberového konania.
Ako ďalej na dnešnej tlačovej besede uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták, podnikatelia považujú investičný plán rozvoja SE, ktorý predložila talianska spoločnosť Enel, za neseriózny a neprijateľný. "To, čo tu bolo predložené, je neprijateľné, či sa to ministrovi hospodárstva páči alebo nie," povedal Soták. Na novom tendri by sa podľa neho mali zúčastniť iba spoločnosti, ktoré prevádzkujú minimálne dve jadrové elektrárne. Túto podmienku Enel v súčasnosti nespĺňa.
Podľa slov bývalého šéfa SE a súčasného poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Mikuša by sa prípadný vstup Enelu do SE prejavil na vyššom raste cien elektriny. "Tento vstup by priniesol navýšenie cien o 8 až 10 % nad existujúce reálne potreby ich navýšenia," konštatoval Mikuš, podľa ktorého má strategický investičný plán z dielne Enelu obrovské množstvo konkrétnych a systémových nedostatkov.
Na realizáciu investičného plánu Enelu sa podľa podnikateľov majú poskladať vo zvýšených cenách všetci odberatelia. Rovnako neštandardné sú podľa nich aj požadované záruky a úľavy štátu. "Sme proti tomu, aby sa na zabezpečenie ziskovosti jednej firmy navyšovali ceny elektriny jadrovými poplatkami vo výške 0,90 Sk za kWh počas ôsmich rokov," pokračoval Soták. Podľa neho je tiež neprijateľné, aby bola "znásilňovaná" nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý by mal Enelu zaručiť neprimeranými cenami elektriny návratnosť investícií.
Soták vyslovil aj požiadavku, aby konečné stanovisko k predaju 66-% balíka akcií SE prerokovala vláda SR a nie iba Fond národného majetku (FNM) SR a rezort hospodárstva. "Ak predseda vlády dovolí, aby minister hospodárstva sám rozhodoval o tak závažnej veci, ako je privatizácia SE, je namieste otázka, či si premiér uvedomuje svoju zodpovednosť a či si to uvedomuje aj celá vláda," poznamenal Soták.
Prijatím investičného plánu v predloženej podobe by sa slovenský trh s elektrinou a podpornými službami podľa neho dostal do podobného stavu ako trh s plynom a pohonnými hmotami. "Úlohou štátu je zamedziť zneužívaniu dominantného postavenia veľkých hráčov na trhu a nie garantovať im nadsadené ceny," zdôraznil Soták.
Klub 500 dáva vláde na zváženie aj možnosť priamej výmeny akcií SE a českej energetickej spoločnosti ČEZ. Takéto prepojenie by podľa podnikateľov garantovalo využitie synergických efektov vyplývajúcich z opätovného prepojenia sietí, ktoré boli historicky vybudované ako jeden celok.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:10