StoryEditor

Voľby županov? Strany vytiahli aj sporné mená

03.08.2005, 00:00
Kontroverzní kandidáti. Nebývalé taktiky boja o voliča. Nezvyčajná predvolebná kampaň. To všetko nás podľa odborníkov čaká pred novembrovými voľbami do regionálnych samospráv.

Kontroverzní kandidáti. Nebývalé taktiky boja o voliča. Nezvyčajná predvolebná kampaň. To všetko nás podľa odborníkov čaká pred novembrovými voľbami do regionálnych samospráv. Politológ Michal Horský ich považuje za oveľa dôležitejšie ako tie minulé. "Župani už rozhodujú o stovkách miliónov korún, zatiaľ čo moc centrálnych orgánov sa postupne zmenšuje." Analytici preto upozorňujú - ľudia by si mali viac všímať jednotlivých kandidátov na županov. Tí už dnes rozhodujú o oblastiach, ktoré sa priamo dotýkajú bežného života ľudí - o školstve, zdravotníctve, kultúre či sociálnych veciach.

V tieni paragrafov
Do čela regionálnych samospráv pritom kandidujú aj ľudia, ktorí čelia podozreniam z trestnej činnosti. Príklad? V Trnavskom kraji vstúpil do volebnej arény aj súčasný župan Peter Tomeček (ex-ĽS-HZDS), ktorého stíhajú kvôli zneužívaniu právomocí verejného činiteľa - neumožnil NKÚ skontrolovať originálne kompetencie samosprávy. Tomeček obvinenie odmieta s tým, že NKÚ môže kontrolovať len prenesené kompetencie štátnej správy. Kandidátom na predsedu VÚC v Banskej Bystrici je Viliam Soboňa (ĽS-HZDS). Toho už dokonca NR SR zbavila imunity kvôli kauze Sliačskych kúpeľov: podozrivý je z nezákonného prevodu majetku kúpeľov do súkromnej spoločnosti. Soboňa o žiadnom pochybení nevie a dôveruje mu aj jeho materská strana. "Stále je v hre a nikto jeho kandidatúru nestiahol," vyhlásil podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Ako možný kandidát na bratislavského župana sa spomína aj starosta Rače Pavol Bielik (KDH), ktorého obžalovali z bratia úplatku. Členka Krajskej rady KDH v Bratislave a poslankyňa NR SR Mária Demeterová tvrdí, že návrh na jeho kandidatúru bol len jeden z viacerých, ktoré predložili okresy. "Reálnejšie je, že podporíme Vladimíra Bajana."

Hryc verzus Roman?
Vstup do boja o kreslo bratislavského župana zvažuje aj známy herec a podnikateľ Andrej Hryc. "Určite budem kandidovať na poslanca, všetko ostatné je vecou rokovaní." Očakáva podporu viacerých politických subjektov, ale konkretizovať ich zatiaľ nechce. Pripomeňme, že v tomto kraji nemajú svojich kandidátov ešte HZD a SNS. "Možné je všetko," hovorí Hryc o kontaktoch s HZD. Podľa informácií HN môže kandidatúra tohto podnikateľa súvisieť so snahou o oslabenie pozície pravicového kandidáta Ľuba Romana (ANO, SDKÚ, SMK a DS). Krátko pred voľbami by sa pritom Hryc vzdal kandidatúry v prospech Romanovej konkurencie - pravdepodobne Vladimíra Bajana (Smer-SD, SF, možno KDH). "Máte dobré informácie," reagoval Roman. Hryc však takúto hru odmieta - je to hlúposť! "Očierňovať pána Romana nie je potrebné, ten je už dosť čierny." Takáto taktika predvolebného boja je podľa politológa bežná aj v iných krajinách. "Potom záleží na odbornom tíme poškodzovaného kandidáta, aby sa s touto technológiou vyrovnal a dokázal jej predísť."

Kandidát a trest
Kontroverzní kandidáti poškodzujú aj samotné politické strany. "Správanie starostu Rače napríklad oberá predsedu KDH o jeho morálnu autoritu," hovorí Horský. Poslanec NR SR za KDH František Mikloško však pripomenul, že vedenie hnutia už vyzvalo Bielika na odchod zo všetkých funkcií. Kritizovaného predsedu bratislavskej krajskej rady však regionálne štruktúry podržali. Riešením by boli zmeny v stanovách, kde vedenie naráža na odpor krajov a okresov. "Každá strana si musí rozmyslieť, či pôjde rok pred voľbami do vojny so svojimi štruktúrami," poznamenal Mikloško.

Známe tváre, ktoré kandidujú za županov:
Bratislavský kraj: terajší župan Ľubo Roman, starosta Petržalky Vladimír Bajan, poslanec NR SR za ĽS-HZDS Ján Cuper
Trnavský kraj: poslanec NR SR za ĽS -HZDS Tibor Mikuš, poslankyňa NR SR za Smer-SD Renáta Zmajkovičová, súčasný župan Peter Tomeček (nezávislý)
Nitriansky kraj: súčasný župan Milan Belica (ĽS-HZDS)
Trenčiansky kraj: poslanec NR SR Miroslav Chovanec (Smer-SD, KDH, SNS, SF, HZD)
Žilinský kraj: poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD, SNS, ANO a HZD), doterajší župan Jozef Tarčák (ĽS-HZDS)
Banskobystrický kraj: Rektor UMB a poslanec NR SR Milan Murgaš (Smer-SD, HZD, SNS) poslanec NR SR za ĽS-HZDS Viliam Soboňa
Prešovský kraj: súčasný župan Peter Chudík (ANO, Smer-SD, HZD)
Košický kraj: terajší župan Rudolf Bauer (KDH), primátor Košíc Zdenko Trebuľa (Smer-SD), poslanec NR SR za SDKÚ Viliam Novotný

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:54