StoryEditor

Bulharsko protestovalo proti obvineniam Líbye

04.12.2006, 15:07
Autor:
SITASITA
Bulharsko ostro protestovalo proti vyjadreniam líbyjského ministra zdravotníctva, ktorý opakovane dával do súvisu epidémiu AIDS v krajine s prácou piatich bulharských zdravotných sestier.

Bulharsko v pondelok ostro protestovalo proti vyjadreniam líbyjského ministra zdravotníctva, ktorý opakovane dával do súvisu epidémiu AIDS v krajine s prácou piatich bulharských zdravotných sestier, ktoré v Líbyi čelia obvineniam z infikovania 426 detí v nemocnici v severolíbyjskom meste Benghází vírusom HIV. "Vyhlásenia, ktorými spájajú epidémiu AIDS v Benghází s prácou bulharských medikov, sú neprijateľné a neopodstatnené," uviedol hovorca bulharského ministerstva zahraničných vecí Dimitar Cančev. Líbyjský minister zdravotníctva a životného prostredia Muhammad Rašíd 2. decembra vyhlásil, že "Líbya je jedinou krajinou na svete, ktorá trpí epidémiou AIDS spôsobenú páchateľom, ktorý nakazil stovky líbyjských detí vírusom HIV". "Je absurdné, že takéto obvinenia vysloví líbyjský minister zdravotníctva, pretože sám dlhodobo vedel o aktuálnych príčinách šírenia AIDS v jeho krajine, ktoré nemajú nič spoločné s prácou bulharských zdravotníkov," uviedol Cančev pre novinárov. Francúzsky expert na AIDS Luc Montagnier vypovedal pred súdom, že vírus sa v nemocnici šíril dávno pred príchodom piatich bulharských sestričiek a že epidémiu pravdepodobne spôsobila slabá hygiena.
Rozsudok v procese s piatimi bulharskými zdravotnými sestrami a palestínskym lekárom bude vynesený 19. decembra. Na pojednávaní 29. augusta žalobca opätovne požiadal o trest smrti pre šiestich obvinených v prípade.
Päť bulharských zdravotných sestier a jedného palestínskeho lekára pôvodne v máji 2004 odsúdili na trest smrti za "vedomé" nakazenie vyše 400 detí vírusom HIV. Najvyšší súd v decembri 2005 rozsudok zrušil a vrátil prípad na opätovné prerokovanie súdu v meste Benghází. Na následky AIDS odvtedy zomrelo 52 detí a stav ďalších 50 sa zhoršil. Podľa obhajoby však dôvodom nákazy boli zlé hygienické podmienky v nemocnici. Ich verziu podporili aj experti na AIDS, ktorí vypovedali počas procesu. Dve sestričky a lekár pred súdom uviedli, že ich mučili.
Rodiny postihnutých požadovali odškodnenie 10 miliónov dolárov za každé nakazené dieťa. Bulharsko to odmietlo s odôvodnením, že by to znamenalo uznanie viny zdravotných sestier. Neskôr ponúklo, že bude financovať liečenie detí, pričom úroveň starostlivosti v nemocnici v Benghází zvýši na medzinárodnú úroveň.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:14