StoryEditor

KDH navrhne odvolanie ministra hospodárstva Jahnátka

30.11.2006, 16:19
Autor:
TASRTASR
Kresťanskodemokratické hnutie zajtra na stretnutí opozície navrhne, aby spoločne prišli s návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Uviedol to dnes predseda KDH Pavol Hrušovský.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v piatok na stretnutí opozície navrhne, aby spoločne prišli s návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Uviedol to dnes predseda KDH Pavol Hrušovský na mimoriadnom brífingu.
KDH tak reaguje na situáciu okolo nominácií do dozornej rady Transpetrolu, ktorá je podľa neho veľmi vážna. Bude sa snažiť získať podporu celej opozície, inak by to bolo len gesto. Samostatne s týmto návrhom do parlamentu nepríde. "Tu má prvýkrát opozícia možnosť ukázať svoju silu a jednotnosť riešiť zásadné politické otázky," povedal Hrušovský.
"Sme presvedčení, že situácia okolo Transpetrolu dospela tak ďaleko, že nájdeme podporu aj celej opozície," povedal Hrušovský. Podľa KDH je nevyhnutné, aby sa na Slovensku zásadne odmietlo rodinkárstvo, klientelizmus a návrat symbolov minulosti. "Prípad Transpetrol nie je o tom ako chrániť štátny majetok, je o ekonomických záujmoch konkrétnych skupín a jednotlivcov," dodal s tým, že koalícia sa dostala do istých komunikačných problémov, keď minister tvrdí jedno a premiér druhé. "Táto koalícia sa vysmieva do tváre chudobným ľuďom tým, že bohatým dáva lukratívne pozície," dodal šéf KDH.
Hrušovský nepovažuje za nekorektné, že návrh na odvolanie Jahnátka oznámil ešte pred piatkovým stretnutím opozície. "Strany postupujú samostatne a individuálne," doplnil.
Šéf KDH týmto krokom reagoval na nomináciu Júliusa Rezeša do dozornej rady Transpetrolu a informácie z tohto týždňa o nominácii Viliama Križana, ktorý je podľa médií "nádejným" zaťom ministra hospodárstva. Väčším problém je však pre KDH Rezeš.
Zodpovednosť ministra je podľa Hrušovského konkrétna, nakoľko členov rady navrhoval. Politická zodpovednosť premiéra Roberta Fica je podľa Hrušovského daná jeho postavením, že by mohol konať a navrhnúť odvolanie Jahnátka. "Keďže premiér mlčí, je len aktívnym účastníkom celej tejto kauzy a nekoná. Po týždni sme sa rozhodli my konať," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 10:22