StoryEditor

Únos lietadla má na svedomí opitý pasažier

28.12.2006, 14:47
Autor:
SITASITA
Na pražskom ruzyňskom letisku neplánovane pristál dnes pred poludním airbus ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Kapitán stroja letiaceho z Moskvy do Ženevy vyhlásil na palube núdzový stav, pričom neskôr vyšlo najavo, že ide o únos.

Na pražskom ruzyňskom letisku neplánovane pristál vo štvrtok pred poludním airbus ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Kapitán stroja letiaceho z Moskvy do Ženevy vyhlásil na palube núdzový stav, pričom neskôr vyšlo najavo, že ide o únos. Páchateľom bol opitý, agresívny pasažier. Posádke lietadla sa ho podarilo zneškodniť. "Stroj pristál na letisku Ruzyň krátko pred jedenástou hodinou," povedala pre internetový portál iDNES.cz hovorkyňa letiska Pavlína Hájková.
Pre unesené lietadlo vzlietla i pohotovostná dvojica stíhačiek Gripen, ktoré monitorovali pohyb lietadla nad českým územím. "Gripeny boli vo vzduchu iba v pohotovosti, čakali na pokyny. Armáda situáciu zaisťovala pozemnými prostriedkami," spresnila Mira Třebitská z tlačového odboru Armády Českej republiky. "Vzhľadom k tomu, že sa lietadlo chovalo normálne, nebol dôvod k zásahu," povedal pre iDNES.cz tlačový hovorca armády Andrej Čírek.
Let bol podľa informácií plne obsadený, čo znamená, že na palube bolo asi 170 ľudí. Hovorca letiska spočiatku nechcel podávať žiadne informácie, aby sa zabránilo špekuláciám. Policajný prezident Vladislav Husák však na tlačovej konferencii prehlásil, že stroj bol unesený. Únosca bol podľa Husáka jeden a priamo na palube sa ho podarilo zneškodniť. "Vinník bol spacifikovaný, k žiadnej ujme na jeho zdraví však neprišlo," prehlásil Pavel Hanták z policajného prezídia. Česká televízia uviedla, že únosca sa volá Jevgenij Dagajev a má 32 rokov. Údajne žiadal, aby lietadlo smerujúce do Moskvy pristálo v Káhire.
Viktor Sokolov z tlačovej služby Aeroflotu vysvetlil, že išlo o opitého pasažiera, ktorý sa na palube stroja pobil, kričal, že má výbušniny a žiadal zmenu smeru letu. "Keď bol stroj vo výške 11 200 metrov, jeden z pasažierov sa začal chovať neobvykle. Tvrdil, že má výbušné zariadenie. Posádka mu zviazala ruky i nohy a požiadala Prahu o mimoriadne pristátie," vysvetlil Sokolov ruskému denníku Gazeta. Kapitán potom na palubu zavolal českých policajtov, ktorým narušiteľa odovzdal. Únosca mal údajne slovanské rysy a cestoval s rodinou, ktorá však s jeho chovaním nemala nič spoločného.
Reportér MF DNES pred poludním z letiska hlásil, že okolo stroja stojí viacero hasičských áut s rozsvietenými svetlami, neoznačený autobus, sanitka a policajné vozidlá. Ďalšie vozidlá boli pripravené v zálohe pri vchode do VIP salónika, odkiaľ neskôr odišli dve dodávky policajného Útvaru rýchleho nasadenia. Cestujúci vystúpili z lietadla, nasadli do pristavených autobusov a odišli do priestorov krízového štábu letiska, aby ich mohli vypočuť policajti. "Poskytli sme im občerstvenie a psychológa. Zatiaľ sú všetci v poriadku," popísala situáciu na letisku hovorkyňa Hájková. Podľa ruskej Gazety by stroj mal pokračovať na svojej pôvodnej trase.
Špecialisti stroj prehľadali kvôli prípadným výbušninám. O osude únoscu polícia zatiaľ neinformovala. "Problémy s alkoholom na ruských letoch nie sú výnimkou. Rovnako tak agresivita a zapnuté mobilné telefóny," popísala situáciu na palubách ruských lietadiel jedna z letušiek ČSA. Udalosť nijako neobmedzila premávku na letisku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:14