StoryEditor

Peter L. ako prvý z obžalovaných popísal, ako rozpúšťali obete v kyseline

05.10.2005, 15:21
Autor:
TASRTASR
Podnikateľ Peter L. ako prvý z obžalovaných v kauze kyselinári dnes pred senátom Špeciálneho súdu podrobne opísal proces, ako organizovaná skupina vraždila nepohodlné osoby a neskôr ich telá rozpúšťala v kyseline v skladoch bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre.

Podnikateľ Peter L. ako prvý z obžalovaných v kauze kyselinári dnes pred senátom Špeciálneho súdu podrobne opísal proces, ako organizovaná skupina vraždila nepohodlné osoby a neskôr ich telá rozpúšťala v kyseline v skladoch bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre.
Z obavy o svoj život najprv využil zákonné právo nevypovedať. Pôvodne bol v pozícii chráneného svedka, no neskôr mu tento status zrušili. Po porade s advokátom nakoniec predstúpil pred senát.
Členovia organizovanej zločineckej skupiny si v rokoch 2000 a 2002 žiadali od štátu vyplatiť 179 miliónov korún, ktoré si uplatnili na daňových úradoch v rámci vrátenia DPH. Vyplatených im bolo 122 miliónov korún. Autorom "miliónového" nápadu bol František Miker (32). Celý podvod sa nezaobišiel bez násilnej trestnej činnosti a o život prišli minimálne štyria ľudia.
Podľa dnešnej výpovede Petra L. ho v areáli bývalého družstva navštívili Miker, Jozef K. a ďalší muž. Pri tom mu povedali, že "už nechcú zakopávať". Peter L. na príkaz Mikera zaobstaral kyselinu a veľkú nádobu, pretože chceli urobiť pokus s rozpúšťaním polovičky prasaťa.
Prvou obeťou bol Marek Novotný (26), ktorého vylákali do skladov. Jozef K. najprv poslal Petra L. po pištoľ. Ten sa však zľakol a z priľahlého domu sa dlho nevracal. Keď sa vrátil do haly, Novotného už rozpúšťali v kyseline. "Videl som ešte predok hrude, košeľu mal už rozožratú od kyseliny, videl som rebrá," skonštatoval Peter L. so slzami v očiach a dodal, že po ňom nezostala "žiadna kosť, žiadny zub".
Druhú obeť - Mariána Cibíčka (32) na popravisko doviezli Jozef K. a bývalý výsadkár Rastislav Š. Podľa Petra L. "ho hneď zastrelili a vyzliekli donaha, pretože časť šiat sa z prvého človeka nerozpustila". Neskôr došlo medzi hlavnými aktérmi podvodu Mikerom a dvojicou Jozefom K. a Rastislavom Š. k nezhodám okolo delenia financií. Vo februári roku 2001 skončilo aj Mikerovo telo v kyseline. Posledným rozpusteným bol Vladimír Sihelník (31). Na miesto činu ho mal vylákať Dušan P., ktorý ho tam zavraždil viacerými výstrelmi.
Vo všetkých štyroch prípadoch Peter L. zabezpečil vyliatie kyseliny s už rozpustenými telami do žumpy. Ani raz sa však podľa vlastných slov nepodieľal na vražde a nikdy ani nedával ich telá do nádob so žieravinou.
Rastislav Š., Jozef K. a Dušan P. odmietli v utorňajšej výpovedi pred senátom akúkoľvek vinu. Prví dvaja podľa vlastných slov zavraždených nepoznajú a o kyseline nič nevedia.
Advokát obžalovaného Petra L. požiadal dnes súd o prerušenie trestného stíhania voči svojmu mandantovi a o pridelenie ochrany po ukončení výsluchov a konfrontácií.
Pri vyšetrovaní sa podarilo získať i doklady o nákupoch kyseliny a plastové nádoby, v ktorých telá obetí rozpúšťali. Ústav súdneho lekárstva vykonal dokonca vyšetrovací pokus. Pri rozpúšťaní tela vznikal silný zápach, teplo a červená hmota.
Vyšetrovanie prípadu organizovanej skupiny 30 ľudí vo veku 24 až 52 rokov z celého Slovenska trvalo takmer tri roky.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 20:28