StoryEditor

Angela Merkelová vstupuje do histórie

21.11.2005, 23:00
Dnes rozhodne nemecký Spolkový snem o tom, či sa Angela Merkelová stane prvou spolkovou kancelárkou v dejinách Nemecka. Zároveň sa pravdepodobne stane aj prvou "východonemeckou" šéfkou vlády od zjednotenia Nemecka v roku 1990.

Dnes rozhodne nemecký Spolkový snem o tom, či sa Angela Merkelová stane prvou spolkovou kancelárkou v dejinách Nemecka. Zároveň sa pravdepodobne stane aj prvou "východonemeckou" šéfkou vlády od zjednotenia Nemecka v roku 1990. O jej úspechu pri tajnom hlasovaní nikto nepochybuje, veľká koalícia dvoch najväčších parlamentných strán, Kresťanskodemokratickej a kresťanskosociálnej únie (CDU/CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), disponuje viac ako dvojtretinovou väčšinou hlasov. Na zvolenie stačí Merkelovej nadpolovičná väčšina hlasov.
Merkelovú čakajú ťažké štyri roky vo funkcii. Za koaličných partnerov majú kresťanskí demokrati tradičných rivalov z SPD. Nemecké hospodárstvo stagnuje a nová vláda musí prijať nepopulárne úsporné opatrenia. Hlavným cieľom je pre Merkelovú vytvárať nové pracovné miesta a znížiť tak vysokú nezamestnanosť. Nová vláda chce, aby od roku 2007 nemecký štátny rozpočet opäť spĺňal Maastrichtské kritériá, a to znamená usporiť najmenej 35 miliárd eur.
Heslom kancelárky Merkelovej teda musí byť sporenie. V Nemecku sa o tri percentá zvýši daň z pridanej hodnoty, zvýšia sa aj dôchodkové odvody a najbohatší Nemci budú musieť odviesť až 45-percentnú daň z príjmu. Navyše dôchodcovia nemôžu počítať s valorizáciou dôchodkov a štátnym úradníkom chce Merkelová zobrať trináste platy. Tieto plány, pochopiteľne, nevyvolávajú medzi občanmi nadšenie, aj preto si niektorí myslia, že kancelárka Merkelová neprežije vo funkcii celé volebné obdobie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 15:48