StoryEditor

Turecko vyzvalo na podporu severného Cypru

23.11.2006, 13:30
Autor:
SITASITA
Turecký prezident Ahmet Necdet Sezer vyzval vo štvrtok Organizáciu islamskej konferencie, aby rozvíjala vzťahy so severnou časťou Cypru, obývanou tureckou komunitou.

Turecký prezident Ahmet Necdet Sezer vyzval vo štvrtok Organizáciu islamskej konferencie (OIK), aby rozvíjala vzťahy so severnou časťou Cypru, obývanou tureckou komunitou. "Nespravodlivé potrestanie, ako aj medzinárodná izolácia tureckej komunity na Cypre sa musí skončiť. Vzťahy vo všetkých oblastiach, predovšetkým v doprave, obchode, turizme, kultúre a športe sa musia rozvíjať," povedal prezident na stretnutí výboru OIK pre ekonomiku a obchod. Turecko vyzvalo členské štáty, aby navrhli konkrétny koncept spolupráce.
Turecko už roky tlačí na 57-člennú OIK, aby zmenila svoj postoj voči tureckej komunite na Cypre. Jednostranne vyhlásená Severocyperská turecká republika je uznaná iba Ankarou a v rámci OIK má iba štatút pozorovateľa. V roku 2004 OIK vyslala voči republike ústretový signál, avšak oficiálne ju neuznala. Toto gesto nasledovalo potom, ako turecká komunita na Cypre v referende 2004 podporila plán OSN zjednotiť ostrov. Referendum však nebolo prijaté, nakoľko ho odmietli Gréci žijúci na ostrove. Cyperská republika sa 1. mája 2004 stala členom EÚ.
Cyprus sa rozdelil v roku 1974 potom, ako Turecko obsadilo jednu tretinu ostrova na protest proti pripojeniu Cypru ku Grécku. Otázka Cypru je jednou z hlavných prekážok pre vstup Turecka do EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:26