StoryEditor

Sudca podal trestné oznámenie na Lipšica i Palka

16.01.2007, 13:20
Autor:
SITASITA
Sudca Okresného súdu Michalovce Jozef Soročina, ktorý čelil trestnému i disciplinárnemu stíhaniu, podal trestné oznámenie na exministrov vnútra a spravodlivosti Vladimíra Palka a Daniela Lipšica.

Sudca Okresného súdu Michalovce Jozef Soročina, ktorý čelil trestnému i disciplinárnemu stíhaniu, podal trestné oznámenie na exministrov vnútra a spravodlivosti Vladimíra Palka a Daniela Lipšica. Tí mali podľa sudcu šíriť nepravdivé informácie o jeho osobe. Agentúru SITA o tom informoval advokát Soročinu Juraj Kus.
Lipšic podal na Soročinu trestné oznámenie ako aj návrh na začatie disciplinárneho konania ešte v januári 2004. Podľa exministra mal ako sudca podvodným spôsobom vydať poverenie na výkon exekúcie proti poisťovni Allianz, na základe ktorého mala zaplatiť istej poškodenej čiastku 29,6 milióna korún. "Zároveň Lipšic vo viacerých médiách komentoval Soročinovu kauzu a šíril o ňom nepravdivé informácie. Rovnako v médiách postupoval aj exminister vnútra Palko," vysvetľuje Kus.
Špeciálny súd v Pezinku Soročinu v decembri minulého roka oslobodil spod obžaloby. Ešte v novembri 2005 sudcu oslobodil aj disciplinárny senát na Najvyššom súde SR spod návrhu na začatie trestného stíhania. V rozhodnutí súdu sa konštatuje, že sudca sa nedopustil žiadneho trestného činu a ani disciplinárneho previnenia. "Podľa Soročinu sa v trestnom spise dokonca nachádzali aj nezákonné odpočúvania, na ktoré nebol daný príkaz sudcu," uvádza Kus.
Lipšic podľa Kusa svojimi opakovanými komentármi v tejto kauze neustále porušoval zákon a zasahoval do nezávislosti súdov, pretože cez médiá zverejňoval nepravdivé údaje o osobe sudcu v čase, keď trestné a ani disciplinárne konanie neboli právoplatne ukončené. Hrubo tak podľa neho porušil základnú zásadu trestného konania - prezumpciu neviny. "Dlhodobým a opakovaným zverejňovaním nepravdivých údajov o osobe sudcu Soročinu v rôznych médiách, kde ho exministri opísali ako najväčšieho podvodníka a člena organizovanej skupiny, Lipšic s Palkom hrubým spôsobom znížili jeho dôstojnosť a vážnosť, čím znevážili nielen sudcu, ale aj jeho rodinu a blízkych," vysvetľuje Soročinov advokát.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:54