StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 25. 08. 2005

25.08.2005, 15:39
Vlada SR na svojej 142. schodzi s pripomienkami schvalila Navrh Narodneho akcneho planu na prevenciu a eliminaciu nasilia pachaneho na zenach na roky 2005 - 2008. Material nadvazuje na Narodnu strategiu na prevenciu a eliminaciu nasilia pachaneho na zenach a v rodinach a predstavuje zakladny ramec pre zahajenie efektivnyh postupov v oblasti prevencie a eliminacie nasilia pachaneho na zenach.

NÁVRH NÁRODNÉHO AKČNÉHO PLÁNU NA PREVENCIU A ELIMINÁCIU NÁSILIA PÁCHANÉHO NA ŽENÁCH NA ROKY 2005 - 2008

Vláda SR na svojej 142. schôdzi prerokovala a s pripomienkami schválila Návrh Národného akčného plánu na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách na roky 2005 - 2008.
Násilie páchané na ženách je závažným celospoločenským problémom. Predkladaný materiál bol vypracovaný na základe uznesenia vlády SR č. 1092/2004 z 16. 11. 2004 k Návrhu Národnej stratégie na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách a v rodinách.
Z medzinárodného hľadiska tvoria hlavný rámec Národného akčného plánu záväzky Slovenskej republiky vyplývajúce z medzinárodných dohovorov prijatých OSN, základných dokumentov Európskej únie a Rady Európy upravujúcich ľudské práva. Zvlášť významný je Dohovor OSN o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien.
Národný akčný plán sa zameriava na oblasti definované v rámci operačných cieľov Národnej stratégie na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách a v rodinách. Koordináciu aktivít, zameraných na implementáciu, monitorovanie a vyhodnocovanie plnenia Národného akčného plánu, budú plniť vecne príslušné ministerstvá a Expertná skupina pre prevenciu a elimináciu násilia na ženách a v rodinách Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, ktorej činnosť bude v zmysle úloh Národného akčného plánu obnovená.
Návrh Národného akčného plánu obsahuje opatrenia a odporúčania, ktoré tvoria východisko pre koordináciu a naštartovanie aktivít v oblasti prevencie, vzdelávania a výskumu. Opatrenia sa budú aktualizovať a dopĺňať tak, aby sa plynulo a transparentne posunulo riešenie danej problematiky. Plnenie sa bude sledovať na základe navrhnutého systému kvantitatívnych ukazovateľov (administratívnych údajov), ktorý sa doplní o kvalitatívne ukazovatele sledujúce dosiahnutý pokrok. O plnení opatrení sa bude predkladať monitorovacia správa v roku 2008 a zároveň bude navrhnutá II. etapa akčného plánu na roky 2009 - 2011.
Národný akčný plán na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách sa bude plniť konkrétnymi opatreniami v nasledujúcich štyroch oblastiach:

Oblasť trestnoprávneho a občiansko-právneho rámca

Cieľom v tejto oblasti je dosiahnuť efektívne využívanie existujúcej legislatívy v praxi a doplniť ju s cieľom zabezpečiť dostatočnú ochranu obetiam násilia a adekvátny postih páchateľov
V rozmedzí rokov 1999 - 2002 bola v Slovenskej republike prijatá séria noviel zákonov meniaca viaceré ustanovenia Trestného zákona, Trestného poriadku, Občianskeho súdneho poriadku, Občianskeho zákonníka, Zákona o odškodnení obetí násilných trestných činov, ktoré sa podstatnou mierou týkajú právneho postihovania viacerých foriem násilia páchaného na ženách.
Išlo o doposiaľ najvýznamnejši legislatívny progres v tejto oblasti, ktorý výrazným spôsobom prispel ku komplexnému a efektívnemu riešeniu celej problematiky hlavne z trestnoprávneho hľadiska.
V rámci tejto série noviel sa nepodarilo novelizovať zákon o policajnom zbore. Zmena, ktorá bola pôvodne navrhovaná sa týkala rozšírenia právomoci polície o oprávnenie zakázať vstup do bytu, alebo domu, ak je dôvodná obava, že je ohrozený život alebo zdravie blízkej osoby v dôsledku násilného správania sa násilníka. Touto zmenou by bola obeť chránená do vydania predbežného opatrenia, ktorým by sa násilníkovi obmedzilo užívanie bytu.

Oblasť poskytovania pomoci ženám, ktoré zažili alebo zažívajú násilie

Cieľom je zabezpečiť rýchlu a efektívnu pomoc všetkým ženám, ktoré sú vystavené násiliu alebo hrozbe násilia a to s ohľadom na špecifické potreby, ktoré z ich situácie vyplývajú.
Z hľadiska poskytovania pomoci a podpory v sieti sociálnych služieb je dôležité, aby vytvorené služby boli zamerané na podporu týraných žien a ich detí, ako špecifickej cieľovej skupiny. Preto je prioritne nutné adekvátne legislatívne upraviť vykonávanie činností zohľadňujúcich diverzifikované potreby žien, obetí násilia. Bezpečné ubytovanie, ochranu, poradenstvo a pomoc je nutné poskytovať všetkým rovnako bez ohľadu na národnosť, vek, vierovyznanie alebo výšku príjmu klientiek.

Oblasť prevencie
Cieľom je predchádzať vzniku násilia a akejkoľvek situácie, ktorá prispieva k vzniku a tolerancii násilia.
Efektívna prevencia násilia páchaného na ženách je založená na zvyšovaní povedomia spoločnosti o závažnosti a negatívnych dôsledkoch násilia páchaného na ženách a propagácii nulovej tolerancie voči násiliu. Ťažiskovú úlohu pri presadzovaní preventívnych opatrení a opatrení na zvyšovanie povedomia zohráva najmä inštitucionálna výchova a médiá.
Oblasť výskumu

Cieľom je vytvoriť dostatočnú poznatkovú bázu o rôznych aspektoch násilia páchaného na ženách.
Násilie páchané na ženách patrí k veľmi citlivým spoločenských problémom, ktorých skúmanie nie je jednoduché. Na Slovensku sa problematika násilia páchaného na ženách začala dostávať do pozornosti verejnosti len prednedávnom. Poznatková báza o násilí páchanom na ženách je v SR v súčasnosti len málo rozvinutá, chýba výskumnícka prax, skúsenosti a možnosti porovnávania alebo testovania. Prvý reprezentatívny sociologický výskum násilia páchaného na ženách sa uskutočnil až na prelome rokov 2002/2003.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:20