StoryEditor

Kandidáti pripravení, voliči ešte nie

19.10.2005, 00:00
Známosť aspoň v regióne. Popularita medzi ľuďmi. Dobrý volebný program. Zaujímavá predvolebná kampaň. Štruktúry, ktoré dokážu zmobilizovať voličov. Toto všetko by mal podľa odborníkov spĺňať kandidát, ktorý chce uspieť v blížiacich sa regionálnych voľbách. Tie sa budú už o mesiac - 26. novembra.

Známosť aspoň v regióne. Popularita medzi ľuďmi. Dobrý volebný program. Zaujímavá predvolebná kampaň. Štruktúry, ktoré dokážu zmobilizovať voličov. Toto všetko by mal podľa odborníkov spĺňať kandidát, ktorý chce uspieť v blížiacich sa regionálnych voľbách. Tie sa budú už o mesiac - 26. novembra. Občania v nich rozhodnú, kto obsadí 412 kresiel regionálnych poslancov a osem postov županov. Všetci uchádzači museli odovzdať kandidátky najneskôr do pondelkovej polnoci. Aj keď ešte nie sú známe definitívne počty kandidátov, záujem strán a nezávislých kandidátov je veľký - o funkciu župana sa zaujíma vyše 60 kandidátov, poslancom chce byť chce byť viac ako dvetisíc adeptov. Naopak, veľké otázniky zostávajú visieť nad záujmom samotných občanov. Napiek tomu tieto čísla až tak neprekvapujú: v ostatných regionálnych voľbách kandidovalo na predsedov VˇUC 133 osôb, do regionálnych parlamentov sa chcelo dostať 4 112 kandidátov.
Klesajúci trend
Nízku účasť už teraz avizujú analytici, v ostatných regionálnych voľbách nedosiahla ani 30 percent. Podľa sociológa Pavla Marchevského záujem ľudí o voľby vo všeobecnosti stále klesá. "Inak to nebude ani v tomto prípade." Niektoré strany však na tom môžu iba získať. Mimoriadne disciplinovaných voličov má napríklad KDH, ktoré si je tejto výhody dobre vedomé. "Pre politiku, ako takú, to ale nie je dobrá správa," poznamenal člen Predsedníctva KDH Pavol Abrhan. Aj preto politici na ľudí apelujú, aby regionálne voľby neignorovali. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni upozorňuje: "Poslanci samosprávnych krajov môžu ovplyvniť aj vyrovnávanie regionálnych rozdielov, na ktoré sa občania často sťažujú." Rozhodovať budú aj o využití pomerne vysokých balíkov peňazí. Iba v tomto roku majú kraje k dispozícii celkovo približne 22 miliárd korún.
Stranícke priority
Strany už jasne vedia, kde chcú zabodovať. V niektorých krajoch zvedú "bratovražedný" súboj o županov predstavitelia vládnych subjektov. V Košiciach sa takto proti sebe postavia terajší predseda VÚC Rudolf Bauer (KDH) a poslanec NR SR za SDKÚ Viliam Novotný. Ostré súboje sa však očakávajú aj medzi kandidátmi opozície - v Trnavskom kraji medzi poslancami NR SR Tiborom Mikušom (ĽS-HZDS) a Renátou Zmajkovičovou (Smer-SD), v Banskej Bystrici zase medzi poslancom NR SR Viliamom Soboňom (ĽS-HZDS) a rektorom Univerzity Mateja Bela a poslancom NR SR Milanom Murgašom (Smer-SD).

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:55