StoryEditor

V Cargu našli pseudoinžiniera

17.01.2007, 23:00

Po štyroch mesiacoch vo svojom úrade musel nový riaditeľ štátneho železničného Carga Matej Augustín riešiť netradičný personálny problém: Kandidát na riaditeľa sekcie obstarávania Martin Furman, ktorý bol na čas aj jeho poradcom si totiž pred menom uvádzal vysokoškolský inžiniersky titul, hoci vysokú školu nedokončil.
"Nevedeli sme o tom. Okamžite sme si to na škole overili a zistili, že titul nemá. Pracovný pomer sme ihneď ukončili dohodou," povedal riaditeľ odboru ľudských zdrojov Anton Jaborek.
Vrcholní predstavitelia Carga boli podľa vlastných slov uvedení do omylu. "Zatiaľ nevieme, či úmyselne alebo neúmyselne. Preverujeme právne možnosti, či voči tejto osobe vyvodíme sankcie," povedal generálny riaditeľ Carga Matej Augustín. V Cargu teraz skúmajú, či bol spáchaný trestný čin.
Šéf Carga včera HN povedal, že si poradcu, ktorého mal v pláne presunúť na post šéfa sekcie vybral na základe referencií. Pracoval napríklad vo firme Ikea, či VÚB banke a bol rešpektovaným profesionálom, hovorí Augustín. Dnes, pripúšťa, s ním už nekomunikuje, pretože Furman uňho stratil dôveru. Skontaktovať sa nám s ním nepodarilo.
Cargo sa stáva firmou riadenou mladými ľuďmi. Najnovšie 31-ročný Augustín prijal 26-ročného právneho poradcu Filipa Hlubockého.
"Je to človek na svojom mieste. Predtým sme spolupracovali vo VÚB, kde sme sa okrem iného podieľali na kúpe významnej skupiny Quatro," povedal Augustín. V blízkom čase sa chce sústrediť na zlepšenie procesného riadenia právneho odboru.
Príchod poradcov do Carga súvisí s pripravovanou zmenou organizačnej štruktúry tejto stopercentnej štátnej akciovky, ktorú by mala schváliť dozorná rada. Poradcovia tak budú začlenení do iných funkcií.

O šéfovi Carga dnes
Dnes budú v dozornej rade Carga známe výsledky výberového konania na generálneho riaditeľa spoločnosti. Matej Augustín bol totiž pred štyrmi mesiacmi vymenovaný dočasne, pričom vymenil nominanta SDKÚ Pavla Kužmu. HN však získali informácie o tom, že vo funkcii by mal byť opätovne potvrdený Matej Augustín ako dopredu jasný víťaz. "Víťazom sa necítim, výsledky budem vedieť vo štvrtok (dnes - pozn. red.)," povedal Augustín.
Podľa hovorcu ministerstva dopravy Mariána Jánošíka bol výber jednokolový a zúčastnilo sa ho 22 kandidátov. Rozhodovali o nich piati členovia výberovej komisie, ktorými boli zástupcovia ministerstva a členovia dozornej rady. Šiestym členom bol zástupca zamestnancov, ktorý však nemal hlasovacie právo.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:37