StoryEditor

Oprava reforiem: Zajacovi pomohla ĽS-HZDS

01.07.2005, 00:00
Ak lekár predpíše originálny liek, lekárnik ho môže so súhlasom pacienta vymeniť za generickú náhradu. Z peňazí verejného zdravotného poistenia sa bude hradiť iba starostlivosť, na akú postačujú zdroje. To sú dve zmeny, ktoré ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi schválili poslanci.

Ak lekár predpíše originálny liek, lekárnik ho môže so súhlasom pacienta vymeniť za generickú náhradu. Z peňazí verejného zdravotného poistenia sa bude hradiť iba starostlivosť, na akú stačia zdroje. To sú dve zmeny, ktoré ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi schválili poslanci. Ďalšie snahy ministra - dostať do zákonov novelami to, čo mu poslanci pri ich schvaľovaní koncom minulého roka zmenili - nevyšli.
Komplimenty pre ĽS-HZDS
Spory v koalícii sa premietli aj do hlasovania. "Napríklad, či v zákone o lieku povolíme liberálnejší trh s lekárňami," hovorí Zajac. Napriek tomu rešpektuje, že KDH, SMK a SDKÚ mali iný názor ako ANO a časť ĽS-HZDS. Právnické a fyzické osoby tak budú môcť naďalej vlastniť len jednu lekáreň a jednu pobočku, a nie sieť lekární, ako presadzoval minister. "My sme mali zasa iný názor na manažment pacienta, ktorý sme si aj presadili. Myslím si, že to bolo vyrovnané a filozofia zákonov sa v konečnom dôsledku nezmenila." Na rozdiel od Smeru minister nezabudol pochváliť ĽS-HZDS. "Nechceli ísť do deštruktívnej opozície a hľadali priestor na spoluprácu." Ako uznal - mnohé pozmeňovacie návrhy časti ĽS-HZDS boli lepšie ako pôvodný vládny zákon o poistení a poisťovniach. "Novely nič neriešia, celej reforme chýba akákoľvek odborná aj historická kontinuita," odkázal ministrovi poslanec ĽS-HZDS Viliam Soboňa.
Štát bude mať väčšinu
Minister nepresadil ani zníženie štátneho podielu v nemocniciach na 34 percent pri zvyšovaní či znižovaní základného imania. Zachovanie súčasného stavu (51 percent) odhlasovala NR SR na návrh Tibora Bastrnáka (SMK). "Otázku znižovania vlastníckeho podielu štátu môžeme otvoriť až po transformácii zdravotníckych zariadení," zdôraznil poslanec. Zdravotné poisťovne musia naďalej vytvárať čakacie listiny pre pacientov. Zajacovi totiž odstránenie tejto povinnosti neprešlo. Dôvod na smútok nemá KDH, ktoré sa bránilo generickým náhradám od lekárnikov. Po vyjadrení odborných lekárskych spoločností sa totiž určia skupiny liekov, kde bude možné generiká aplikovať. "Ak lekár s náhradou nebude súhlasiť, vydá zákaz nahradiť ho generikom," prízvukuje poslanec Ján Bielik (KDH). Podľa neho bude ďalšou poistkou pacient - ten musí s náhradou súhlasiť.
Problém s poisťovňami
KDH nepodporilo ani zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti: zdravotné poisťovne totiž budú uhrádzať starostlivosť len podľa svojej finančnej situácie. "Neexistujú žiadne možnosti, ako ich donútiť odkryť svoje hospodárenie," vysvetlil Bielik. Doteraz mohli poisťovne použiť na svoje potreby štyri percentá z celkových príjmov. Po zmene na akciovky už nebude podľa Bielika možné zistiť, ako so ziskom nakladajú. Veľké fiasko včera zažil Smer, keďže nepresadil ani jeden zo stovky pozmeňujúcich návrhov. Podľa poslanca Pavla Pašku ich nemohol minister akceptovať už z princípu. "Potvrdilo by sa totiž, že máme pravdu, ak tvrdíme, že jeho zákony sú nevykonateľné." Opozícia sa však predsa v niečom zhodne: táto novelizácia šiestich Zajacových zákonov nebola posledná. Ďalšie kolo sa dá očakávať do konca roka, čo pripustil aj minister.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj proti zločinu bude intenzívnejší 02 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spolupráca tajných služieb
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:30