StoryEditor

Ficova spása: hlas ľudu

S referendom o prijatí Lisabonskej zmluvy už počíta celá vládna koalícia. Po tom, čo ho cez víkend ako východisko z parlamentného patu navrhol líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, nevylučujú ho už ani Smer-SD a SNS.

"Keby neboli žiadne iné riešenia, tak je to jedna z možností," vyhlásil pre HN podpredseda parlamentu za Smer Miroslav Číž.

Ako riešenie vidí všeľudové hlasovanie aj podpredsedníčka parlamentu za SNS Anna Belousovová. Stále však verí, že opozícia, ktorá podmieňuje prijatie eurozmluvy zásadnými zmenami v tlačovom zákone, prestane "s taktikou vydierania".

SMK: Je to smiešne
Už tretí pokus o prijatie Lisabonskej zmluvy zažije NR SR vo štvrtok. Koalícia, ktorá na ústavnú väčšinu (minimálne 90 poslancov) potrebuje aj päť hlasov opozície, už hlasovanie dvakrát musela odložiť. Na vyhlásenie referenda by sa vládna trojka na opozičné hlasy spoliehať nemusela. "Vyhlásiť referendum len kvôli tomu, že koalícia nie je ochotná vyjednávať s opozíciou - to je smiešne," reagoval predseda opozičnej SMK Pál Csáky. Referendum pritom podporuje aj časť KDH, ktoré so zmluvou nesúhlasí. "Navrhoval som ho ešte pred Mečiarom," povedal poslanec Vladimír Palko, ktorý spolu s ďalšími tromi poslancami tvorí v KDH názorovú platformu.

Odložia hlasovanie?
Premiér Robert Fico (Smer-SD) však včera naznačil, že v hre je aj odklad štvrtkového hlasovania o eurozmluve. "Pokojne dáme hlasovanie na 31. decembra a bude vybavené." Povedal tiež, že vie aspoň o 15 opozičných poslancoch, ktorí sú ochotní za ratifikáciu zahlasovať, ale predsedovia strán im to nedovolia. "Opozícia je v postupe jednotná," popiera Ficove slová šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš.

01 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár k vývoju burzových indexov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:34