StoryEditor

Fico a spol. si darovali médiá

18.12.2007, 23:00
Nadeľovaním pomyselných darčekov ukončila rok koaličná trojka. Vládne strany si totiž rozdelili vplyv vo verejnoprávnych médiách. Najbližší plán je jasný - koalícia cez parlament dosadí svojich ľudí do Rady STV, ako aj do Rady SRo.

Práve rady totiž volia generálnych riaditeľov verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Podľa politológov je rozhodnutie koalície nehorázne. Politické nominácie odmietajú aj samotní členovia oboch rád.
Naše rady, naše médiá
Premiér Robert Fico vyhlásil, že si koalícia dohodla pravidlá hry pri voľbe nových členov rozhlasovej a televíznej rady. "Máme záujem, aby tam boli zvolení ľudia, ktorí budú reprezentovať naše názory." Napriek tomu, že ide o verejnoprávne médiá, premiér nechcel bližšie nič povedať. "Sú veci, o ktorých podľa môjho názoru nie je potrebné informovať ani verejnosť, ani vás." Koalícia má vraj veľmi dobre vypočítané, koľkých ľudí bude potrebné do inštitúcií doplniť. Kľúč na rozdelenie kresiel dáva pomer síl v parlamente. Smer-SD má 50 poslancov, národniari 19 a ľudovci 16. "Dáme toľko kandidátov, koľko bude treba," potvrdil podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.
Rozhorčení experti
Vyjadrenia premiéra o tomto spôsobe získavania vplyvu vo verejnoprávnych médiách pobúrili okrem politológov aj členov rád. Predseda Rady STV Bohumír Bobocký a predseda rozhlasovej rady Vladimír Talian odmietajú politické nominácie členov. Podľa Mareka Rybářa z Fakulty politológie Univerzity Komenského je to nehorázne, ale neprekvapilo ho to. "Je to plne v súlade s tým, ako funguje táto vláda, a nie je to príliš odlišné od toho, ako fungovali predchádzajúce vlády." Parlament bude musieť doplniť Radu STV a Radu SRo o päť nových členov. Trom ľuďom z rozhlasu sa končí funkčné obdobie vo februári, zvyšným dvom v marci a apríli. Koncom marca uplynie funkčné obdobie piatim členom Rady STV.
Pohodové rozdeľovanie
Rozdeľovanie sfér vplyvu prebiehalo v pokojnej atmosfére. Robert Fico rozdal partnerom po fľaši slivovice. Ján Slota na prvý pokus "doniesol lásku", a tak sa na Úrad vlády vrátil popoludní s darčekom. Jediný väčší problém spôsobilo vládnej trojke len prasiatko, ktoré pred rokom daroval Mečiar Ficovi. Šéf Smeru-SD s predsedom ĽS-HZDS sa ani včera nevedeli dohodnúť, kedy prasa zabijú a zjedia.

 

Prečítajte si aj:
Rok koalície. Po turbulenciách prišla spokojnosť

Scenár definitívneho rozpadu vládnej koalície je čoraz reálnejší. Smer-SD včera oznámil, že je pripravený aj na predčasné parlamentné voľby. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. „Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať.“ Kameňom úrazu sa stala osoba ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Premiér Robert Fico totiž podľa neoficiálnych informácií trvá na tom, aby Jureňa pre kauzu predaja sporných pozemkov vo Vysokých Tatrách – údajne pod cenu – odstúpil.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
Koalícia má ďalší spor. Tentoraz o prasa

Posledné stretnutie predsedov koaličných strán v tomto roku bolo, na rozdiel od tých posledných, pokojné. Lídri sa stretli už tradične v budove Úradu vlády. Pracovný rok ukončili spoločnými raňajkami. „Popriali sme si všetko dobré, dal som každému pánovi predsedovi a jeho kolegom po fľaši slivovice a rozchádzame sa na Vianoce,“ vyhlásil pred novinármi premiér Robert Fico. Ten však od svojich kolegov nedostal pod stromček žiadny darček. „Slovenská národná strana doniesla lásku. To je to najdôležitejšie, čo chýba v slovenskej spoločnosti,“ reagoval šéf SNS Ján Slota. Do Ficovej kancelárie ju vraj priniesol v srdci. Predvianočnú atmosféru si aj napriek tomu, že zabudol na darček, pochvaľoval. „Táto Koaličná rada sa niesla v slávnostnom duchu a neboli tam žiadne rozpory, všetky otázky boli prijaté zhodne.“

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výroky
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:40