StoryEditor

,,Voliť nejdem, mám veľa práce"

03.02.2008, 23:00

Amerika. Vysnívaná krajina pre mnohých, ktorí túžia po demokracii. Azda najlepší príklad slobodných volieb. Aj za veľkou mlákou to však občas zaškrípe. Cudzinca o tom môže presvedčiť hneď po prílete do New Yorku imigračná úradníčka.
Po tradičnej otázke, prečo som prišla do USA, sa nazdávam, že mám už tri štvrtiny vstupného pohovoru za sebou. Opak je pravda. "Teraz vám poviem niečo veľmi dôležité," začína trochu nezvyčajne konverzáciu úradníčka. "Aj ja som chcela ísť voliť v New Yorku. Ale nejdem. Nemohla som, nespĺňam požiadavky. Bolo sa treba veľmi skoro zaregistrovať," opisuje dôvody neúčasti na voľbách. "Newyorské pravidlá sú veľmi komplikované. Veľa ľudí kvôli tomu nejde voliť, lebo nemôže," dodáva s pečiatkou v ruke.
Zajtrajšie primárky vám nedajú vydýchnuť ani na recepcii hotela. Na obrovskej obrazovke prebieha kalifornská kampaň "kráľovnej New Yorku" -- Hillary Clintonovej. Ľudia však okolo chodia skôr nezaujato. Viac ich lákajú hlučné ulice New Yorku. Recepčný hotela má plné ruky práce aj o polnoci. "Voliť nejdem. Musel by som skoro vstávať, mám veľa práce," vysvetľuje tmavší mladík. "Ale počkajte, keď ste už novinárka, aspoň vám dám lepšiu izbu". A vyberá z ponuky v počítači údajne najlepšie, čo má.

01 - Modified: 2003-07-07 07:26:14 - Feat.: 0 - Title: Otázniky nad schvaľovaním sudcov v USA
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:26