StoryEditor

Sarkozy čelí vzbure gangov

27.11.2007, 23:00
Autor:
redred

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má po vlne protireformných štrajkov ďalší problém. Parížske predmestia sa aj včera v noci zmenili na bojovú arénu medzi políciou a mladíkmi z rodín prisťahovalcov. Po prvých nepokojoch, ktoré sa odohrali vo štvrti Villier-le-Bell, útočili gangy včera na ďalších piatich predmestiach a s oveľa väčšou silou.
Po tvrdých zrážkach ostalo zranených takmer 80 policajtov, z toho dvaja bojujú o život po streľbe chuligánov. Po vyčíňaní ostali desiatky zhorených áut a budov. Nepokoje sa začali smrťou dvoch mladíkov, ktorí sa na motorke zrazili v nedeľu večer s policajným autom -- polícia musela vysvetľovať obvinenie, že neposkytla zraneným prvú pomoc. Násilie pripomína situáciu spred dvoch rokov. Vtedy "horeli" parížske predmestia po smrti dvoch mladíkov, ktorí sa pred prenasledovaním policajtov skryli do transformátora. Tam ich zabil elektrický prúd. Aj vtedy musel situáciu hasiť Sarkozy, ešte ako minister vnútra. "Teraz sú nepokoje oveľa horšie, pretože mladí útočia aj zbraňami," hovorí parížska spolupracovníčka HN Alena Vrbovská.
"Deti" imigrantov tvrdia, že sú diskriminovaní. "Panuje tam nedôvera medzi časťou tohto obyvateľstva a políciou. Keď dôjde k nejakému incidentu, je to hneď iskra, ktorá vyprovokuje takúto vlnu násilia," uviedol pre HN francúzsky politológ Jacques Rupnik.

01 - Modified: 2003-06-24 22:21:27 - Feat.: 0 - Title: Bezprecedentný priamy nákup súkromného dlhu centrálnou bankou
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:34