StoryEditor

Štát riadi lepšie ako si myslel

07.11.2007, 18:12
Verejné peniaze sú na tom opäť lepšie. Okrem úspor v štátnom rozpočte im pomôžu aj zisky štátnych firiem. Zlepšenie rozpočtovej bilancie pomôže ministerstvu financií plniť jedno z rozhodujúcich kritérií pre prijatie eura.
Verejné peniaze sú na tom opäť lepšie. Okrem úspor v štátnom rozpočte im pomôžu aj zisky štátnych firiem, z ktorých štát tento rok získa o 1,3 miliardy viac, ako sa pôvodne čakalo. Zlepšenie rozpočtovej bilancie pomôže ministerstvu financií plniť jedno z rozhodujúcich kritérií pre prijatie eura – udržať deficit pod tromi percentami hodnoty ekonomiky.

Podľa poslednej správy rezortu je schodok verejných financií na úrovni 2,5 percenta HDP. K hornej 2,9-percentnej hranici sa teda nedostane ani keď sa súčasťou deficitu stanú úvery Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré by ho zdvihli len na úroveň 2,7 percenta. O tom, či tieto úvery do deficitu započítať, práve rozhoduje európsky štatistický úrad Eurostat.

Tohtoročnú bilanciu verejných financií vylepšia dividendy štátnych podnikov takmer 25 miliardami. O najväčší podiel, vyše dvadsať miliárd sa postaral Slovenský plynárenský priemysel. Vláda, zastúpená ministerstvom hospodárstva totiž v auguste tohto roka rozhodla o vyplatení mimoriadnych dividend vo výške 16 miliárd. na účte firmy bolo totiž o osem miliárd viac, než sa očakávalo. Polovica mala ísť štátu, druhá minoritným akcionárom, teda zahraničným koncernom E.ON Ruhrgas a Gaz de France. Okrem toho minister financií zinkasuje 12 miliárd korún z bežných dividendn plynární.

Akcie štátnych firiem sú formálne rozdelené medzi ministerstvá a Fond národného majetku. Aktíva v správe ministerstiev pridajú do rozpočtu o 1,4 miliardy menej ako rezort financií pôvodne rátal. O tento pokles sa postaralo najmä ministerstvo dopravy, ktoré vlastní minoritný akciový podiel v spoločnosti Slovak Telekom. Jej hovorkyňa Jana Burdová prisľúbila, že sa k správe ministerstva financií vyjadrí dnes. Aktíva Fondu národného majetku sa však postarali o 2,7– miliardový nárast dividend v porovnaní s pôvodným plánom. Výsledná čiastka je teda pre štát lepšia, ako schválený rozpočet očakával.



Deficit aj so zarátaním NDS podľa ministerstva nepresiahne 2,7 % HDP

Deficit verejných financií aj s prípadným započítaním hospodárenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) by v tomto roku nemal prekročiť 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aktuálnej Správy o makroekonomickom prostredí a vývoji verejných financií za tri štvrťroky 2007 a predikcie vývoja do konca roka schválenej vládou, podľa ktorej by deficit bez započítania NDS, avšak už so zohľadnením dopadov preklasifikovania Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do sektora verejnej správy, mal tento rok predstavovať 2,5 % HDP.

Pokračovanie článku >>
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:51