StoryEditor

Prvou úlohou rozpočtová konsolidácia

09.05.2003, 00:00

Ekonomická situácia sa od predchádzajúcej návštevy zlepšila. Na záver pobytu na Slovensku to povedal Juan Jose Fernandez-Ansola, vedúci misie Medzinárodného menového fondu, ktorá v zmysle článku IV Dohody posudzovala hospodársky vývoj Slovenska a finančnú a menovú politiku. Sformulovala aj odporúčania pre vládu SR. Závery sú až do schválenia vo washingtonskej centrále fondu len predbežnými.
Misia oceňuje oživenie exportu i to, že sa neprejavili fundamentálne inflačné tlaky, ktoré by vzhľadom na vyjednávania o mzdách nemali rásť. Odporúča vláde do pozornosti štyri základné úlohy -- fiškálnu konsolidáciu, pokračovať v kurze znižovania inflácie, znižovanie schodku bežného účtu platobnej bilancie a zníženie nezamestnanosti. Na riešenie úloh navrhuje misia niekoľko opatrení. Prvým je permanentná redukcia rozpočtových výdavkov doplnená dôchodkovou reformou a reformami daňovej sústavy. Po druhé, je to menový rámec nastavený na nízku infláciu. Po tretie, sú to opatrenia na zvýšenie produktivity práce a podporu investícií, po štvrté reforma trhu práce a dávok. Všetky opatrenia sú v súlade s Programovým vyhlásením vlády.
Misia kladie dôraz na reformy znižujúce vládne výdavky, pričom tieto by mali predchádzať aj znižovaniu daní. Zníženie výdavkov vo väzbe na priority je podľa misie jedinou možnosťou, ako spojiť rozpočtovú konsolidáciu s plánovanou daňovou reformou. Delegáti MMF upozorňujú vládu na problémy, ktoré sa vynárajú pre nižšie daňové príjmy a odporúčajú prijať na splnenie rozpočtových zámerov v rokoch 2003 a 2004 opatrenia. Toto a tiež riešenie ďalších naliehavých úloh považuje misia za podmienky sľubnej perspektívy dlhodobého hospodárskeho rastu a stability.
(Viac v rubrike Názory a publicistika)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:39