StoryEditor

Smer nás ignoruje, sťažujú sa HZDS a SNS

07.11.2007, 23:00

Menšie vládne strany opäť neskrývajú nespokojnosť s tým, ako k nim pristupuje silnejší partner -- Smer-sociálna demokracia. Ľudovcom a národniarom prekáža, že zlyháva komunikácia medzi partnermi a Smer predkladá zákony bez konzultácie s nimi. Na riešenie sporov a hľadanie dohôd v koalícii by mala slúžiť Koaličná rada.
Tá však zasadá len zriedka. ĽS-HZDS a SNS prekáža, že v kľúčových zákonoch majú vždy posledné slovo sociálni demokrati. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni pre HN povedal, že Smer nevenuje pozornosť svojim koaličným partnerom pri príprave zákonov, ale ani iných dôležitých rozhodnutí. Podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič popiera, že by socialisti obchádzali svojich koaličných kolegov. "To by sme mali pri každom návrhu zvolávať Koaličnú radu?"
Politológovia však dávajú ĽS-HZDS a SNS za pravdu v tom, že popri Smere nemajú dosť priestoru. Zároveň však upozorňujú -- dve menšie vládne strany ani len neprichádzajú s vlastnou agendou, ktorú by si verejnosť mohla všimnúť. Politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie upozorňuje: "Potrebujú sa zviditeľniť oproti Smeru, aby si zachovali svoju identitu."
V opačnom prípade by mohli prísť o časť voličov. Ľudia si totiž vládnu politiku spájajú najmä so Smerom-SD.
Preferencie SNS aj ĽS-HZDS sú zatiaľ stabilizované.

01 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pionieri z Motoroly
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:12