StoryEditor

Súkromné poisťovne hrozia štátu súdom

26.10.2007, 11:15
Predseda Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč hrozí štátu súdom. Dôvera bude žiadať 15 miliárd korún.

Výkonný predseda Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč, podrobil včera schválený zákon o zdravotných poisťovniach veľkej kritike. Ako hovorí, zákonom, vláda porušuje svoje programové vyhlásenie. "Prijatý zákon je prvým krokom k zámeru vlády vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu," hovorí Kováč. Predseda dodáva, že tým by sa mohli ohroziť domáce aj zahraničné investície.

Ak by poisťovne odišli zo Slovenska, spôsobilo by to význačné otrasy pri výkone zdravotného poistenia," hovorí Kováč. Predseda nevylučuje, že by sa poisťovne mohli so štátom aj súdiť. Podľa neho, akcionári súkromných poisťovní využijú všetky prostriedky na domáhanie svojej súdnej ochrany. Hlavný akcionár poisťovne Dôvera bude podľa neho žalovaťSlovenskú republiku a žiadať vyše 15 miliárd korún. Podobne by mali postupovať aj ostatné poisťovne. Celkovú výšku sumy, ktorú by mali žiadať od štátu však zatiaľ nevedel konkretizovať.

Vo štvrtok totiž poslanci parlamentu schválili návrh z dielne ministra Valentoviča, podľa ktorého budú musieť zdravotné poisťovne všetok svoj zisk použiť iba na úhradu zdravotnej starostlivosti. Premiér Robert Fico chce týmto krokom zabrániť tomu, aby poisťovne míňali verejné peniaze občanov na svoje súkromné účely.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:14