StoryEditor

Rozhovor: Nemáme jedlo a vodu, odkazuje Slovák z Kene

03.01.2008, 23:00
Autor:
(sim)(sim)

Slovenský kňaz Martin Cingeľ, ktorý v Keni pôsobí už šesť rokov, zažíva počas nepokojov v tejto africkej krajine doslova horúce chvíle.
Na jeho fare v blízkosti mesta Eldoret sa uchýlilo viac ako šesťtisíc utečencov, čím im zachránil pred lynčovaním. "Nemáme pre nich jedlo, vodu, mlieko. Deti plačú od hladu, matky nariekajú, že im nemajú dať čo jesť. Asi 500 metrov od nás je policajná stanica, ktorá je takisto plná hladných utečencov. Problém máme aj so sociálnymi zariadeniami pre také množstvo ľudí, neboli sme na to pripravení. Bojíme sa, aby tu nevypukla nejaká choroba," opísal v rozhovore pre HN Cingeľ katastrofálny dôsledok miestnych nepokojov. Tie vypukli v nedeľu krátko po prezidentských voľbách. Násilie si vyžiadalo aj obete na životoch. Niektorí zhoreli aj v kostole neďaleko Eldoreta. "Boli tam väčšinou matky s deťmi," dodal Cingeľ.
V oblasti pôsobia aj slovenskí lekári. Všetci sú už v bezpečí, dnes prichádza na Slovensko aj posledná lekárka z Eldoreta. Cingeľ je však rozhodnutý v Keni zostať. "Som kňaz, nemám kam utekať. Sme tu spolu na farnosti a spolu pomáhame tým, čo to potrebujú."

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes o zmluve o pristúpení k EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 11:36