StoryEditor

Ramstein -- útočisko zranených

01.04.2003, 00:00

Duch 11. septembra -- biely nápis na zlatom meči na chvoste obrovského dopravného lietadla nemožno prehliadnuť. Pod ním nakreslená americká zástava, letiaci orol a heslo: Leť! Na odstavnej ploche, pekne jedno vedľa druhého, sú zoradené viaceré dopravné lietadlá -- C-130 Herkules, ešte väčšie C-17 Globemaster a úplne najväčšie C-5 Galaxy. Vzadu za nimi vykúkajú dve C-9, prebudované na lietajúce operačné sály. Nie je možné prehliadnuť ich kvôli veľkému znaku Červeného kríža uprostred trupu. Americká letecká základňa v nemeckom Ramsteine týchto dní...
Devätnásťtisícové mestečko v strednom Nemecku sa medzičasom zmenilo na najväčšiu americkú lietadlovú loď.
"Tu je ruchu vždy dosť," hovorí nadporučík Walter Schneider zo vzdušného veliteľstva NATO Sever. "Ale od nasadenia jednotiek v Perzskom zálive je frekvencia vzletov a pristátí badateľne vyššia." A práve v týchto dňoch je funkcia tohto letiska ešte významnejšia, úmerne skutočnosti, že rola zásobovania sa pre americké jednotky stáva kľúčovou. Plánovači Pentagónu sa totiž prepočítali, vojna proti Iraku bude trvať pravdepodobne dlhšie.
Americké ministerstvo obrany už vysiela do Perzského zálivu ďalších vojakov -- a tí budú potrebovať ďalšie nákladné autá, výstroj, proviant. To všetko je materiál, ktorý prejde tunajším letiskom. Práve na ňom pristávajú totiž stroje, privážajúce z USA vybavenie najrôznejšieho druhu. Tu sa materiál prekladá a inými spojmi preváža na Blízky a Stredný východ.
Sem do Ramsteinu však z druhého smeru mieria aj lietadlá so zranenými vojakmi. Bruchaté sanitky ich potom prepravujú do vojenskej nemocnice v Landstuhle, vzdialenej sotva sedem kilometrov -- a i tá sa pýši prívlastkom, že je najväčším takýmto zariadením americkej armády v Európe. Jedno sanitárne lietadlo s obeťami z irackého ťaženia práve pristáva, a to je moment, na ktorý čakajú reportéri amerických televíznych staníc -- CBS, NBC, ABC. Pomaly dopíjajú kolu a stavajú sa ku kamerám. Tu je pekné slnečné popoludnie, v Amerike naopak o šesť hodín menej. Na raňajky sa servíruje vojna.
Keď sa však ktoréhokoľvek pilota opýtate na jeho misiu, len pokrčí plecami: "Niekedy lietame častejšie, inokedy menej. O cieľoch nemôžeme hovoriť." Platí to aj o Lize Websterovej, tridsaťštyriročnej navigátorke v hodnosti majora, príslušníčke 37. dopravnej letky amerického vojnového letectva. O Iraku mlčí, rozhovorí sa aspoň pri téme Afganistan. "Keď sme tam lietali asi pred rokom a pol, bolo tu ešte živšie ako teraz. Zhodili sme tam vtedy vyše dva a pol milióna potravinových balíčkov."
Olivovo sfarbené sanitky sa medzitým dávajú do pohybu. Sprevádza ich americká vojenská polícia s húkajúcou sirénou. Lekári v Landstuhle už na pacientov čakajú. A spolu s nimi aj piati kapláni. Ktovie, ktorí z nich budú mať viac práce? (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:43