StoryEditor

Sviatky znižujú výkonnosť ekonomiky

19.01.2003, 23:00
Každý deň pracovného pokoja znižuje zárobok ekonomiky Slovenska o tri desatiny percenta.
  • Sviatky a cenové akcie hýbu štatistikou
  • Voľných dní máme viac ako USA
  • Sviatky zdražujú pracovnú silu, znižujú hospodársky rast a zmenšujú aj konkurenčnú schopnosť ekonomiky na zahraničných trhoch. Každý deň pracovného pokoja znižuje zárobok ekonomiky Slovenska o tri desatiny percenta. Ak by sa na Slovensku v tomto roku pracovalo počas všetkých dní okrem víkendov, rast ekonomiky by nedosiahol 3,8 percenta ako odhaduje Infostat ale zhruba 7,8 percenta. Naopak, pri dvojnásobnom počte sviatkov by sa zrejme výkonnosť ekonomiky dostala do záporných čísel. Tvrdí to Viliam Páleník z Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky Slovenskej akadémie vied.
    Slovenská ekonomika vytvorila v minulom roku za jeden pracovný deň tovary a služby v bežných cenách za vyše štyri miliardy korún. Strata na hrubom domácom produkte (HDP) je počas jedného sviatku nižšia, pretože aj vtedy niektoré odvetvia pracujú. Bez prestávky fungujú hlavne služby, ako sú napríklad železnice, nemocnice či energetika. Pridávajú sa k nim aj obchody a reštauračné služby. "Odhadujem, že počas dňa, ktorý nie je pracovný, sa u nás vyprodukuje zhruba pätina toho, čo cez pracovný deň," povedal Páleník.
    Bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová odhaduje dennú stratu na HDP počas sviatku na tri miliardy korún. Upozorňuje aj na výpadok príjmov verejných financií. "Rozpočtové príjmy sú nižšie zhruba o pol miliardy," hovorí exministerka, ktorá ako jediná vo vláde hlasovala proti tomu, aby sa počet štátnych sviatkov rozšíril od roku 2002 aj o 17. november. "Nebolo to z ideologických, ale pragmatických dôvodov," zdôvodňuje svoj postoj. Premiér jej vtedy prisľúbil, že parlament niektorý zo štátnych sviatkov namiesto nového zruší. "Zatiaľ sa k tomu poslanci neodhodlali," dodala Schmögnerová.
    Čo je to HDP?
    Hrubý domáci produkt dáva informáciu o celkovom národnom príjme a výdavkoch na tovary a služby vyrobené v ekonomike. Je to peňažné vyjadrenie všetkých vyprodukovaných tovarov a služieb.
    Reálny ekonomický rast Slovenska (Medziročné zmeny HDP v %)
    1994 5,2
    1995 6,5
    1996 5,8
    1997 5,6
    1998 4
    1999 1,3
    2000 2,2
    2001 3,3
    2002 4*
    * odhad
    Zdroj: Štatistický úrad SR

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    27. apríl 2024 06:36