StoryEditor

Najhľadanejší muž skončil za mrežami, sieť však útočí

07.12.2010, 23:00
Naháňačka za momentálne najhľadanejším mužom sveta sa skončila.

Londýn - Zakladateľ kontroverzného portálu WikiLeaks Julian Assange (na snímke) sa včera po 31 dňoch na úteku rozhodol dobrovoľne vzdať do rúk britskej polície. Ešte včera prvýkrát vystúpil pred londýnskym súdom, kde vysvetľoval zverejňovanie štvrť milióna tajných depeší amerických diplomatov na svojom serveri.

Hoci advokát 39-ročného Assangea žiadal jeho prepustenie na kauciu, sudca to odmietol. Austrálčan si tak vo väzbe posedí najmenej týždeň až do ďalšieho pojednávania. Britská polícia ho zatkla na základe medzinárodného zatykača, ktorý naň vydali švédske úrady.

Hoci je šéf servera za mrežami, WikiLeaks v žiadnom prípade neplánuje prestať so zverejňovaním horúcich informácií. "Utorňajšia akcia proti nášmu šéfredaktorovi rozhodne neovplyvní naše operácie. V noci uverejníme ďalšie depeše,“ prisľúbil na sociálnej sieti priaznivcom WikiLeaks jeho hovorca Kristinn Hrafnsson.

Zatknutie Assangea kritizovalo mnoho médií aj mimovládnych organizácií. Podľa hovorcu Hrafnssona ide o jasný útok na slobodu tlače. Aj napriek prekážkam, ktoré mu úrady hádžu pod nohy, nechce server zverejniť kľúč k zakódovanej verzii svojich najdôležitejších dokumentov. Ten totiž pred niekoľkými mesiacmi poslali ako poistku niekoľkým ľuďom, ktorí server podporujú. Kľúč k odkódovaniu by zverejnili len v prípade, že by došlo k vážnym útokom voči pracovníkom WikiLeaks.

Naopak, zatknutie Assangea privítalo mnoho západných lídrov. Za dobrú správu to okrem amerického ministra obrany Roberta Gatesa označil aj taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini. Kroky londýnskeho súdu museli potešiť aj špičky americkej politiky, ktoré činy tohto Austrálčana tvrdo odsúdili. Niektorí dokonca vyzvali na jeho popravu za vlastizradu.

Podľa analytika amerického German Marshall Fund Iana Lessera činnosť WikiLeaks poriadne rozvírila vody medzinárodného diania. "Som si istý, že celá táto epizóda bude mať za následok, že zápisy a spravovanie diplomatických informácií budú oveľa obozretnejšie,“ uviedol pre HN Lesser. Podľa neho ide o dôsledok moderného informačného prostredia, v ktorom sa kontrola toku informácií dostáva pod veľký tlak a je obrovskou výzvou.

01 - Modified: 2004-02-05 21:42:27 - Feat.: 0 - Title: Organizácie, ktoré majú za cieľ zmenu osobnosti
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:12