StoryEditor

Štát stráca milióny, Skytoll brzdí Figeľa

06.05.2011, 00:00
Boj ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) o lepší mýtny systém narazil na prekážku.

Firma Skytoll si totiž pýta oddialenie termínu, v ktorom ju chce Figeľ obrať o časť ziskov. Ak by si presadila svoje, na štáte zarobí jeden až dva milióny eur. Figeľ ju chce o tieto peniaze pripraviť tak, že na mýtnej mape zriedi kontrolné body, v ktorých systém zaznamenáva prejazd nákladného auta. Tie sú totiž dnes príliš nahusto, čo Skytollu prináša extra peniaze. A ministrovi potom zostáva menej na výstavbu diaľnic.

Skytoll žiada viac času
Skytoll však tvrdí, že na Figeľove návrhy nie je dosť času. Namiesto jedného mesiaca si pýta štyri. „Celé to bude potrebné otestovať, čo znamená, že budeme musieť nanovo prejsť mýtne úseky,“ hovorí generálny riaditeľ Skytollu Matej Okáli.

Pre firmu by to pritom nebola jediná strata. Figeľ chce tiež spoplatniť všetky cesty prvej triedy, čo Skytollu zvýši prevádzkové náklady. Odmena od štátu však zrejme aj napriek tomu klesne.

Či Figeľov rezort Okáliho požiadavke vyhovie, ešte nie je isté. „Sme otvorení akýmkoľvek podnetom, ktoré návrh zlepšia,“ povedal hovorca ministerstva Martin Krajčovič.

Štát chce zarábať viac
Na nové pravidlá pritom doplatia aj dopravcovia. Najmä tí, ktorí dnes cesty obchádzali. Okrem spoplatnenia nových ciest totiž minister chystá aj zákaz vjazdu na vidiecke cesty. Za ten dokonca Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia pohrozilo štrajkom.

Naopak, tí, ktorí jazdili poctivo, ušetria. Vďaka redším kontrolným bodom im totiž systém niektoré náklady nezaráta. „Výnosy z mýta klesnú do milióna eur, úspory z transakcií môžu byť rádovo v miliónoch,“ vysvetlila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Nora Gubková.

Celkovo však majú dopravcovia zaplatiť viac. Vláda totiž Figeľa poverila, aby zmeny systému priniesli do štátnej kasy viac peňazí.

01 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Siemens mieni zrušiť alebo presunúť päťtisíc miest
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:09