StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 30. 06. 2004

30.06.2004, 14:52
Vlada SR na svojej 92. schodzi schvalila Navrh na uzavretie Dodatku k Dohode o statute spolupracujuceho statu medzi vladou SR a Europskou organizaciou pre vyuzivanie meteorologickych satelitov (EUMETSAT). Udaje z meteorologických druzic su pre cinnost meteorologickych, hydrologickych a environmentalnych sluzieb nenahraditelne. Snimky a udaje z meteorologickych druzic vyznamne prispievaju k zlepseniu detekcie a predpovedi nebezpecnych poveternostnych javov a k predpovedi pocasia.

NÁVRH NA UZAVRETIE DODATKU K DOHODE O ŠTATÚTE SPOLUPRACUJÚCEHO ŠTÁTU MEDZI VLÁDOU SR A EURÓPSKOU ORGANIZÁCIOU PRE VYUŽÍVANIE METEOROLOGICKÝCH SATELITOV (EUMETSAT)

Vláda SR na svojej 92. schôdzi prerokovala a schválila Návrh na uzavretie Dodatku k Dohode o štatúte spolupracujúceho štátu medzi vládou SR a Európskou organizáciou pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT).


Zásadná dohoda o vytvorení EUMETSAT-u, Európskej organizácie pre využívanie meteorologických satelitov, bola uzavretá na medzivládnej konferencii v Paríži v januári 1981.


Na druhom a poslednom zasadnutí tejto konferencie v máji 1983 bol dohodnutý text Dohovoru o vzniku EUMETSAT-u a formálne sa začal proces ratifikácie Dohovoru budúcimi európskymi členskými štátmi. Dohovor vstúpil do platnosti v júni 1986 a presne od 19. júna 1986 sa stal EUMETSAT realitou.


Prvé zasadanie Rady EUMETSAT-u sa konalo v Paríži bezprostredne potom a rozhodlo, že sídlom ústredia organizácie bude Darmstadt v Nemecku. Zakladajúcimi členmi organizácie sa stalo 16 európskych krajín (Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia). Ako 17. člen sa pripojilo v roku 1993 Rakúsko a ako 18. člen v roku 2002 Luxembursko.


V roku 1999 sa k EUMETSAT-u pripojili ďalšie dve krajiny - Slovensko a Maďarsko, ale nie ako plnoprávni členovia ale so štatútom "spolupracujúci štát". Štatút spolupracujúceho štátu umožňuje na prechodnú dobu za polovičný členský poplatok, aký by zdpovedal plnému členstvu, používať všetky produkty organizácie a podieľať sa na jej činnosti okrem práva účasti a rozhodovania na zasadnutiach orgánov EUMETSAT-u a práva zúčastňovať sa na konkurzoch pre dodávateľov EUMETSAT-u.


Oficiálne vzťahy našej krajiny s EUMETSAT-om začali v roku 1992, keď medzi vtedajším Československom a EUMETSAT-om bola podpísaná dohoda o spolupráci, ktorou bol legalizovaný prístup Českého a Slovenského hydrometeorologického ústavu k produktom EUMETSAT-u. Táto dohoda bola znovu potvrdená aj po rozpade Československa a až do roku 1999 zostala jedinou platformou pre vzájomné vzťahy. Aby bol zachovaný prístup našej meteorologickej služby k produktom EUMETSAT-u v plnom rozsahu a zabezpečená kontinuita s rozvojom problematiky využívania družicových pozorovaní pre účely monitorovania a predpovedania počasia a klímy vo svete, rozhodla v roku 1999 vláda Slovenskej republiky o pripojení SR k tomuto spoločenstvu ako spolupracujúci štát. Zostane historickým faktom, že Slovensko sa stalo od júla 1999 prvým spolupracujúcim štátom EUMETSAT-u a tým začala nová etapa vo vývoji organizácie.


Doterajšie operačné aktivity EUMETSAT-u boli úzko spojené s využívaním prvej generácie európskych geostacionárnych meteorologických družíc označovaných názvom Meteosat.


Návrh na vývoj novej generácie geostacionárnych meteorologických družíc, označovaných MSG, bol predložený sekretariátom EUMETSAT-u v novembri 1992. Program predpokladal vývoj a výrobu troch nových družíc. Vývoj MSG bol uskutočnený v spolupráci s ESA. Družice boli vyrobené v laboratóriách firmy Alcatel Space Industries v spolupráci s ďalšími 50 partnermi z 13 európskych krajín. Prvá družica MSG-1 bola už vypustená a je v súčasnosti plne operatívna. Aby bola zabezpečená nepretržitá prevádzka na obežnej dráhe počas budúcich minimálne 12 rokov, sú potrebné ďalšie dve družice typu MSG.


Ďalším kľúčovým programom EUMETSAT-u je budovanie systému polárnych meteorologických satelitov METOP, ako súčasti európsko - amerického spoločného programu. Program začal v roku 1993. Polárny satelit sa pohybuje na obežnej dráhe vo výške asi 850 km a produkuje preto údaje z časti zemského povrchu, ale s väčším rozlíšením ako geostacionárne zariadenie. Vypustenie prvého satelitu tohto druhu sa očakáva v roku 2005.


Súčasné vzťahy Slovenska a EUMETSAT-u sú, ako už bolo uvedené, založené na Dohode o štatúte spolupracujúceho štátu medzi vládou SR a EUMETSAT-om, podpísanej v roku 1999 a platnej do 6. júla 2004. 48. zasadnutie Rady EUMETSAT-u v roku 2001 revidovalo prístup k tomuto druhu členstva. Podľa nových zásad je štatút spolupracujúceho štátu len prechodnou fázou na ceste ku konečnému cieľu - plnoprávnemu členstvu.


Spolupracujúci štát je povinný otvoriť rokovania o prechode na plnoprávne členstvo ešte počas platnosti Dohody o štatúte spolupracujúceho štátu medzi vládou SR a EUMETSAT-om, pričom štatút spolupracujúceho štátu je možné predĺžiť len vo výnimočných prípadoch. V konkrétnom prípade Slovenska rokovania začali v roku 2003. So zreteľom na súčasný stav a reálne možnosti exekutívy bol navrhnutý predstaviteľmi EUMETSAT-u postup, ktorý predpokladá v prípade Slovenska (a aj Maďarska, ktoré je v analogickej situácii) predĺženie predmetnej Dohody do konca roku 2004 a uzavretie Dohody medzi vládou SR a EUMETSAT-om o prístupe k Dohovoru o zriadení EUMETSAT-u a súvisiacich záväzkoch a prechode Slovenska na plnoprávne členstvo od začiatku roku 2005.


Podpísanie Dohody medzi vládou SR a EUMETSAT-om o prístupe k Dohovoru o zriadení EUMETSAT-u a súvisiacich záväzkoch je proces časovo náročný. Ide o medzinárodnoprávny dokument, ktorý je podľa Ústavy Slovenskej republiky medzinárodnou zmluvou, z ktorej vzniká Slovenskej republike členstvo v medzinárodnej organizácii, preto sa pred podpísaním listín o prístupe vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. V zmysle konzultácií a odporúčaní Ministerstva zahraničných vecí SR bol uvedený proces rozdelený do dvoch samostatných etáp. V prvej fáze, ktorá prebieha v súčasnosti sa navrhuje uzavrieť Dodatok k Dohode o štatúte spolupracujúceho štátu medzi vládou SR a EUMETSAT-om (ďalej len "dodatok") tak, aby bol vytvorený priestor pre prípravu podpisu Dohody medzi vládou SR a EUMETSAT-om o prístupe k Dohovoru o zriadení EUMETSAT-u a súvisiacich záväzkoch. Podpis Dodatku by sa v záujme zachovania kontinuity mal zrealizovať v júli 2004.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:30