StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 30. 06. 2004

30.06.2004, 14:52
Vlada SR na svojej 92. schodzi schvalila Spravu o plneni aktualizovanej Koncepcie vazenstva v SR. Predlozena sprava popri pozitivnom hodnoteni dosiahnutych vysledkov zaroven upozornila na problemy suvisiace s postupnym zvysovanim poctu obvinenych a odsudenych a na pretrvavajuce problemy s dobudovanim objektov na ubytovanie obvinenych a odsudenych, ako aj s celkovym skvalitnenim materialneho zabezpecenia Zboru vazenskej a justicnej straze.

SPRÁVA O PLNENÍ AKTUALIZOVANEJ KONCEPCIE VÄZENSTVA V SR

Vláda SR na svojej 92. schôdzi prerokovala a schválila Správu o plnení aktualizovanej Koncepcie väzenstva v SR.


Situácia vo väzenstve bola v hodnotenom období (od 1.1.2002 do 31.12.2003) ovplyvňovaná postupným zvyšovaním počtu obvinených a odsúdených, čo sa prejavilo najmä v ústavoch na výkon väzby. Nárast bol aj v počte osôb a skupín, ktoré spáchali závažnú trestnú činnosť organizovaným spôsobom a osobami, ktoré založili, zosnovali a podporovali zločineckú skupinu.


Zabezpečiť účel väzby u tejto skupiny osôb je veľmi náročné a za situácie sústavného zvyšovania počtu osôb vo väzbe a v materiálnych podmienkach ústavov na výkon väzby, ktoré disponujú minimálnym počtom ciel pre jednu osobu, resp. malokapacitných ciel, vyvolávajú potrebu sústavného premiestňovania obvinených v celách, čo spôsobuje okrem iného nežiaduce napätie aj vo vzťahu k personálu ústavov.

Výkon väzby


Výkon väzby zabezpečuje 6 ústavov na výkon väzby (Banská Bystrica, Bratislava, Levoča, Nitra, Prešov a Žilina), 4 kombinované ústavy na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby (Ilava, Košice, Leopoldov a Ružomberok) s celkovou ubytovacou kapacitou 3 234 miest pri dodržaní ubytovacej plochy 3,5 m2 na jednu osobu. Pretože v ústavoch na výkon väzby sú ubytovaní aj odsúdení zaradení do domácej réžie, odsúdení premiestnení pre orgány činné v trestnom konaní a odsúdení nastupujúci do výkonu trestu odňatia slobody, je na väzbu využívaná ubytovacia kapacita 2 658 miest. V tejto kapacite nie sú uvedené lôžka vyčlenené pre obvinených v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Trenčín.

Výkon trestu odňatia slobody


Výkon trestu odňatia slobody zabezpečuje 7 ústavov na výkon trestu odňatia slobody (Banská Bystrica - Kráľová, Dubnica nad Váhom, Hrnčiarovce nad Parnou, Košice - Šaca, Nitra - Chrenová, Sučany a Želiezovce), 4 kombinované ústavy na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby a v otvorených a polootvorených oddeleniach s celkovou ubytovacou kapacitou 6 947 miest pri stanovení ubytovacej plochy 3,5 m2 na jednu osobu.


V súlade so Štandardnými minimálnymi pravidlami pre zaobchádzanie s väznenými osobami a s Európskymi väzenskými pravidlami je zabezpečovaný výkon trestu odňatia slobody v samostatných ústavoch pre odsúdených mladistvých a odsúdené ženy.



Napriek vysokému rastu počtu obvinených a odsúdených a nepriaznivej skladbe sa v hodnotenom období zvýšila kvalita zaobchádzania s odsúdenými pri realizovaní osobitných výchovných postupov, kultúrno-osvetovej práce, ustanoveného poriadku a disciplíny a zamestnávania odsúdených. Z osobitných výchovných postupov sa uplatňoval sociálny výcvik, skupinové poradenstvo, skupinová psychoterapia, relaxačné a psychohygienické techniky a krízová intervencia. Skupinových, osobitných a liečebno-výchovných postupov za hodnotené obdobie sa zúčastnilo 944 odsúdených.

Sociálna pomoc odsúdeným sa orientuje na vybavovanie rôznych žiadostí, poradenstvo a pomoc pri zabezpečovaní vyživovacej povinnosti, vybavovanie dôchodkov, potrebných dokladov, zabezpečovanie ubytovania po ukončení výkonu trestu odňatia slobody a pod. Na sociálnej práci sa významnou mierou podieľajú sociálni pracovníci štátnej správy, ktorí v uvedenom období vykonali v ústavoch 271 návštev. Spoločne so sociálnymi pracovníkmi ústavov sa podieľali na umiestnení 170 osôb do azylových domov po ukončení výkonu trestu odňatia slobody.



Súčasťou zaobchádzania je aj duchovná starostlivosť zabezpečovaná v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. Na jej realizácii sa podieľali duchovní, laickí pracovníci cirkví a členovia záujmových združení občanov 12 registrovaných cirkví a náboženských spoločností. V ústavoch sa uskutočňovali bohoslužby, biblické hodiny, náboženské rozhovory a rôzne sprievodné akcie. Pravidelné bohoslužby vo všetkých ústavoch vykonávala iba rímskokatolícka cirkev. Ostatné cirkvi vykonávajú bohoslužby sporadicky, a nie vo všetkých ústavoch. Významnou udalosťou v systéme zabezpečovania duchovnej služby vo väzniciach bolo zriadenie Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky a vikariátu pre zbor. Podľa koncepcie o duchovnej službe vo väzenstve by malo pôsobiť 20 kňazov katolíckej cirkvi, z toho na generálnom riaditeľstve zboru dvaja a v každom ústave po jednom.



V rámci Národného programu boja proti drogám zbor vytvára primerané podmienky podľa možností finančných zdrojov na ochrannú a dobrovoľnú liečbu drogovo závislých osôb, ktoré sú vo výkone trestu odňatia slobody. Na psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení ústavov zboru absolvovalo súdom nariadenú ochrannú liečbu 374 odsúdených a dobrovoľnú liečbu absolvovalo 153 odsúdených. Z dôvodu zvýšeného nárastu počtu osôb, ktorým bol uložený aj výkon ochrannej liečby, zbor zriadil dňom 18. 3. 2002 psychiatrické oddelenie v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Hrnčiarovce nad Parnou s kapacitou 35 lôžok. V roku 2002 bolo zaznamenaných 696 záchytov drogovo závislých osôb (o 157 osôb viac ako v roku 2001), v roku 2003 bolo 596 záchytov.

Zvýšená pozornosť bola venovaná otázkam ochrany a obrany ústavov na výkon väzby a ústavov na výkon trestu odňatia slobody, zabezpečeniu ochrany súdnych objektov a nerušenému súdnemu konaniu. Zbor prehodnotil úroveň stavebných, ženijných, technických, spojovacích a signálno-bezpečnostných prostriedkov vnútorného a vonkajšieho systému bezpečnosti ústavov a prijal opatrenia na zvýšenie ochrany pred rizikom útoku zvonku. Uvedenou analýzou sa zistilo, že na dostatočne účinné dobudovanie ústavov sú potrebné značné objemy finančných prostriedkov. Preto ich realizácia je rozložená na obdobie 10 až 15 rokov.

V rámci personálneho budovania zboru sa venuje zvýšená pozornosť vzdelávaniu príslušníkov zboru. V súlade s koncepciou vzdelávania v zbore sú vytvárané podmienky príslušníkom zboru na získanie odborného vzdelania v Inštitúte vzdelávania Zboru väzenskej a justičnej stráže a vysokoškolského vzdelania na vysokých školách humanitného smeru (najmä pedagogických a filozofických fakultách). V súčasnej dobe študuje na vysokých školách 197 príslušníkov zboru, z toho 44 na Akadémii Policajného zboru.



Pripravovaný nový zákon o výkone väzby bude orientovaný pri zaobchádzaní s obvinenými tak, aby výkon väzby nebol vnímaný ako sankčný, ale ako zaisťovací inštitút pri zabezpečení širších práv a slobôd občana vo výkone väzby pri dôslednom uplatňovaní zásad prezumpcie neviny. Nový zákon o výkone trestu odňatia slobody preberá všetky pozitívne skúsenosti z doterajšieho výkonu trestu odňatia slobody s dôrazom na aktívny podiel odsúdeného na vlastnej resocializácii pri udržaní sociálneho kontaktu s rodinou.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:27