StoryEditor

Ženy platia stovky eur. Zbytočne

11.04.2013, 00:00
Biznis s pupočníkovou krvou. Firma si necháva platiť za odbery, ktoré sú aj zadarmo.

Za uskladnenie pupočníkovej krvi od budúcich matiek pýtali stovky eur, no že takáto služba funguje aj zadarmo, neinformovali. Reč je o spoločnosti Cord Blood Center (predtým Ceptra), ktorej majiteľom je spoluzakladateľ Smeru-SD Zohdy Hamid. Tomu zároveň patrí aj verejná banka Eurocord-Slovakia, ktorá uskladňuje krv bez poplatkov.

„Pracovníčky Cord Blood Center mi volali niekoľkokrát, aby ma prehovorili na uschovanie pupočníkovej krvi. Keď som im povedala, že mi prekáža vysoká cena 690 eur, dva týždne pred pôrodom mi dali akciovú cenu 190 eur. O tom, že sa dá uschovať aj zadarmo, sa ani raz nezmienili,“ povedala HN mamička Jana Franková. A nie je jediná, ktorá takúto skúsenosť má.

Firma hovorí, že o možnosti darovania pupočníkovej krvi do verejnej banky informuje dostatočne – na svojich internetových stránkach. „Informácie o verejnej banke zverejňujeme aj v našich letákoch a iných propagačných materiáloch, rovnako sme na túto tému publikovali množstvo článkov,“ povedala hovorkyňa Ivana Gereková.

S akým ziskom ukončili vlaňajšok, povedať odmietla. Podľa dostupných informácií ročne utŕžia zhruba 2,5 milióna eur. Doteraz bolo urobených 45-tisíc odberov za peniaze. Krv výnimočná pre svoje zloženie je poistkou pri transplantáciách či liečbe rôznych ochorení.

Ministerstvo zdravotníctva voči Cord Blood Center zasiahnuť neplánuje. „Žiadne oficiálne sťažnosti totiž doteraz na spoločnosť nedostali,“ odôvodnila hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Jediný problém, ktorý v súvislosti s marketingovými aktivitami spoločnosti riešili, bol ten, že v nemocniciach organizovali „školenie“ pacientok v rámci predpôrodnej prípravy. Tie však vopred neboli informované, o aký druh akcie pôjde. „Hneď sme žiadali nápravu a naše nemocnice nastolili pravidlá tak, aby pacientky neboli vyrušované komerčnými aktivitami počas predpôrodnej prípravy, ak si to neželajú a rovnako ani na oddeleniach.“

Oficiálne sťažnosti nie sú
Spoločnosť láka svoje klientky rôznymi spôsobmi. Napríklad súťažou o výhru detského kočíka za 500 eur. Ako HN potvrdili viaceré matky, po zapojení sa do tejto súťaže im začali pracovníčky Cord Blood Center telefonovať s tým, že súťaž síce nevyhrali, ale majú možnosť využiť akciovú ponuku 190 eur na lacnejší odber pupočníkovej krvi. Bežná cena za odobratie a uchovanie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi sa pohybuje od 690 do 1 190 eur od typu odberu. „Rovnako tak cena za skladovanie závisí od typu produktu – od 60,10 eura do 85 eur ročne,“ doplnila Gereková.

Kým cez verejnú banku Eurocord doteraz získali šesťtisíc jednotiek pupočníkovej krvi, cez privátny Cord Blood Center to bolo viac ako 45-tisíc. Koľko na tom zarobili, spoločnosť tají. Podľa Gerekovej ide o obchodné tajomstvo. Týždenník Trend vypočítal zisky spoločností za desaťročné pôsobenie na zhruba 26 miliónov eur.

Darí sa im za oboch vlád
Rovnako uviedol, že štát za prvej Ficovej vlády prispel na doterajšie náklady spojené s prevádzkou verejnej banky a registra 80-tisíc eurami. Ministerstvo tento údaj nepotvrdilo. Zohdy Hamid, ktorý stojí za oboma spoločnosťmi, je pritom spoluzakladateľ strany Smer a pôsobil aj ako tieňový minister zdravotníctva. V spoločnosti figuroval aj bývalý poslanec Smeru Michal Chovanec, ktorý však už nežije. Nahradil ho Rastislav Chovanec.

HN sa pýtali Úradu vlády, či ide o premiérovho poradcu pre investície, keďže na tomto poste figuruje muž s rovnakým menom. „Tieto otázky nespadajú do kompetencie tlačového odboru Úradu vlády,“ povedala Beatrice Hudáková. Na otázku, v koho kompetencii to je, neodpovedala.

Uhliarik pomohol
Podnikaniu spoločnosti pomohlo aj uvoľnenie legislatívy za exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Ten presadil, že môžu platiť lekárom za odber pupočníkovej krvi. Dovtedy honorovali iba nemocnice za to, že im poskytujú priestory. Koľko im platia, spoločnosť prezradiť nechce. „Výška odmeny lekárom a nemocniciam je naším obchodným rozhodnutím, ktoré nebudeme komentovať,“ povedala Gereková. Podľa informácií HN, kým lekári dostávajú za odber asi 100 až 150 eur, nemocnice len zhruba 10 eur.

01 - Modified: 2004-10-26 01:56:24 - Feat.: 0 - Title: Útok konzervatívcov tentoraz vedie Major
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. apríl 2024 02:27