StoryEditor

V kombináte v Žiari prepustia 578 ľudí

27.06.2003, 00:00

Hlinikársky kombinát ZSNP, a. s., Žiar nad Hronom prepustí 578 ľudí, z nich 177 technicko-hospodárskych (THZ), 127 obslužných a zvyšok výrobných zamestnancov. Je to zrejme v súvislosti s cieľom dosiahnuť finančnú stabilizáciu a zvýšiť efektívnosť hospodárenia a s pokračujúcou nevyhnutnou reštrukturalizáciou. V pondelok tiež v hlinikárni schválili novú organizačnú štruktúru a v nadväznosti na ňu aj organizačnú zmenu, ktorá začne platiť 1. augusta tohto roku.
Za stavu, keď je z celkového počtu zamestnancov až 31,4 % THZ, nestačí vytvorená pridaná hodnota pokryť osobné náklady, ktoré vlani dosiahli výšku 900 mil. Sk. Ako uviedol podpredseda predstavenstva a zástupca finančnej skupiny Penta Group Jozef Špirko, uvedomujú si závažnosť rozhodnutia o prepúšťaní a jeho dosah na celý žiarsky región. Dôkladne zvažovali opodstatnenie každého pracovného miesta a všetky kroky, súvisiace s organizačnou zmenou prediskutovali s vedúcimi pracovníkmi jednotlivých závodov a odborovej organizácie.
V čase privatizácie bol kombinát v kritickej finančnej situácii, ktorú riešila Penta zabezpečením finančných zdrojov, a tým odvrátila hrozbu konkurzu. Jej finančná zaangažovanosť voči ZSNP je v súčasnosti viac ako 800 mil. Sk, ťažká finančná situácia však v ZSNP pretrváva naďalej. "Umelé udržiavanie prezamestnanosti by bolo zo strany vedenia spoločnosti nezodpovedné. Ozdravné opatrenia umožnia firme už v budúcom roku vytvoriť zdroje na realizáciu ekologických projektov, na ďalší rozvoj a rozširovanie výrobných kapacít v hlavných podnikateľských aktivitách, ktorými sú výroba a predaj hliníkových odliatkov a profilov," uviedol J. Špirko.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 05:29