StoryEditor

Tresty pre firmy prídu na budúci rok

06.11.2013, 23:00
Rezort spravodlivosti Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) už tento mesiac predstaví návrh zákona o trestoch pre firmy.

Kým u nás je trestné stíhanie firiem stále neznámym pojmom, v susednom Česku po takmer dvoch rokoch platnosti takejto legislatívy uviazla v sieti vyšetrovateľov prvá veľká ryba. Jedného z najväčších hráčov na tamojšom stavebnom trhu – pražský Metrostav – stíha protikorupčná polícia. V krajnom prípade firme hrozí až likvidácia. Podobný scenár sa však v dohľadnom čase môže opakovať aj na Slovensku.

Rezort spravodlivosti Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) už tento mesiac predstaví návrh zákona o trestoch pre firmy. Ten by mohol vstúpiť do platnosti už začiatkom budúceho roka. Súdy budú môcť aj na Slovensku pokutovať firmy, zhabať ich majetok, zakázať im účasť v štátnych tendroch, či ich dokonca zrušiť, a to bez ohľadu na dokázanie viny konkrétnemu človeku. Inšpiráciu ministerstvo hľadalo u našich západných susedov, kde je zákon platný od začiatku minulého roka. Trestať chce za daňové podvody, korupciu či pranie špinavých peňazí.

Kladivo na konkurenciu

V Českej republike sa zákon nevyhol kritike. Viacerí odborníci sa obávajú, že môže byť zneužitý na likvidáciu obchodnej konkurencie. Upozorňujú napríklad, že stačí nasadiť ku konkurencii „kukučku“, ktorá urobí krok za hranu zákona, čím vystaví spoločnosť stíhaniu. Obavy sú aj u nás. „Niekto bude musieť odpovedať na otázku, akú garanciu budú mať právnické subjekty pri súčasnom stave súdnictva. Či zákon nebude zneužívaný v rámci nekalého konkurenčného boja,“ vraví výkonný riaditeľ Združenie slovenských podnikateľov Klub 500 Tibor Gregor.

Šéf podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina súhlasí s prijatím takéhoto zákona. Páchaním trestných činov získavajú totiž podľa neho firmy neoprávnenú výhodu, a tým kazia konkurenčné prostredie. „Dôležité však je, aby spoločnosť netrpela pre chyby individuálnych zamestnancov, o ktorých vedenie nemuselo vôbec vedieť,“ dodáva.

Lucia Kurilovská, ktorá na ministerstve vedie pracovné komisie pre novelizáciu trestného práva, pripúšťa, že policajné vyšetrovanie môže podnikateľom skomplikovať život. „Chápem obavy, že by nastal boom trestných oznámení na firmy. V Česku sa to však nestalo a nevidím dôvod, prečo by to tak malo byť u nás,“ reagovala.

Borcovo ministerstvo sľubuje, že zákon bude nastavený tak, aby predstavoval účinný nástroj v boji proti trestnej činnosti. „No zároveň nemohol byť zneužitý na bezdôvodné kriminalizovanie poctivých podnikateľov,“ prízvukuje hovorkyňa Alexandra Donevová.

Dvaja potrestaní

Pre české firmy bol zákon najprv strašiakom. Počiatočné obavy sa však nenaplnili a niektorí odborníci ho začali pokladať za bezzubý. Riaditeľ tlačového odboru českého ministerstva spravodlivosti Robert Schuster informoval, že vlani a v prvom polroku tohto roka vyšetrovali 59 firiem.

„Do fázy konania pred súdom sa dostalo 21 firiem, z toho bolo 11 odsúdených, dve právoplatne,“ vysvetlil Schuster. „Neboli to prípady zásadného charakteru,“ uviedol pre HN český právnik Ján Vidrna. Podľa neho sa skutočná prax rozbehla až pred niekoľkými týždňami, keď polícia začala trestné stíhanie ôsmich firiem v známej kauze stredočeského Hajtmana Davida Ratha. Medzi nimi už spomenutý Metrostav. Vidrna zastupuje niektoré z týchto firiem.

01 - Modified: 2005-08-29 21:17:54 - Feat.: 0 - Title: Triumfálny návrat teroristu do vlády
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:11