StoryEditor

Školáčka šokovala učiteľku sms-kovou slohovou prácou

03.03.2003, 08:43

LONDÝN 3. marca (SITA/Reuters) - Slohová práca 13-ročnej žiačky z Veľkej Británie, napísaná štýlom, aký sa používa pri posielaní krátkych textových správ alebo "sms-iek" potvrdila obavy učiteľov, že tradičný literárny štandard je v dôsledku technologických výdobytkov ohrozený. Ako v pondelok uviedol britský denník The Daily Telegraph, učiteľka spomínanej teenagerky nemohla jej slohovú prácu rozlúštiť. "Neverila som vlastným očiam. Strana bola plná hieroglyfov, mnohé z ktorých som jednoducho nedokázala rozlúštiť," povedala učiteľka pre denník.
Začiatok práce, ktorý učiteľke spôsobil problémy, bol nasledovný (v angličtine): "My smmr hols wr CWOT. B4, we used 2go2 NY 2C my bro, his GF & thr 3 :- kids FTF. ILNY, it's a gr8 plc." V preklade a po úprave textu do normálnej podoby: "Moje letné prázdniny boli úplnou stratou času. Predtým sme zvykli chodiť do New Yorku na návštevu k bratovi, jeho priateľke a ich troch deťom, ktoré vám vreštia do tváre. Milujem New York. Je to úžasné mesto."
Judith Gillespieová zo Škótskej rady rodičov a učiteľov pre denník uviedla, že postupný úpadok gramatických a literárnych schopností žiakov čiastočne súvisí s sms-kovou mániou. "Žiaci myslia ústne a píšu foneticky," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 16:06