StoryEditor

Smer: Spoplatnenie sťaží prístup k vysokoškolskému štúdiu

06.12.2002, 12:06

BRATISLAVA 6. decembra (SITA) - Smer odmieta v súčasnej situácii, keď neexistuje kvalitný program sociálnych štipendií a pôžičiek, návrh na čiastočné spoplatnenie vysokoškolského štúdia. Takýmto krokom sa sťaží veľkej skupine mladých ľudí prístup k vzdelaniu, zdôraznil na dnešnej tlačovej besede podpredseda Smer-u Dušan Čaplovič. Ako dodal, Smer je presvedčený, že 100 až 150 miliónov korún, získaných od študentov spoplatnením štúdia, nezachráni vysoké školstvo, a je možné zabezpečiť ich zo zdrojov daňových poplatníkov ako konkrétnu rozvojovú investíciu. Čaplovič v tejto súvislosti zdôraznil, že je smutné, ak štát, ktorý je ochotný pokrývať ročné 250-tisícové náklady na jedného väzňa, nie je schopný pokrývať 50-tisícové náklady na jedného študenta.
Snahu zaviesť náboženstvo ako povinne voliteľný predmet v alternácii s etikou na základné školy predseda strany Robert Fico označil za krok k vytvoreniu katolíckeho štátu, ktorý je v príkrom rozpore s tým, na čom je postavená Ústava SR. D. Čaplovič ho doplnil, že Smer nie je proti výučbe náboženstva, ale proti jeho zaradeniu medzi povinne voliteľné predmety. Taký krok by totiž znamenal podľa neho ideologizáciu školstva, pričom pripomenul, že existuje predsa možnosť výberu medzi cirkevnou a štátnou školou. Okrem toho akékoľvek direktívne rozhodovanie alebo tendenčná výučba môže vzbudiť u mládeže skôr nechuť k poznávaniu autentických náboženských hodnôt, pripomenul. Ako ďalej poznamenal, sme v situácii, keď na základných školách nie je dostatok kvalifikovaných pedagógov na vyučovanie náboženstva - katechétov ako aj na vyučovanie etiky. Hrozí teda prax, že učiť budú v prevažnej miere nekvalifikovaní pedagógovia a kňazi, čo zníži úroveň výučby a môže viesť k preferovaniu konkrétnej cirkvi a náboženskej spoločnosti a k problémom v triedach, kde budú deti s odlišným náboženským vierovyznaním, doplnil.
Podpredseda Smer-u hovoril aj o postavení pedagógov, vychovávateľov a vedcov. Podľa neho je finančné ohodnotenie ich práce ponižujúce a na základe reštrikčných opatrení v roku 2003 sa ich životná úroveň ešte zhorší. Čaplovič upozornil, že pre vysokoškolských pedagógov platia zdravotnícke tabuľky a teda ich zmena v zákone o verejnej službe sa dotkne aj ich. Znamená to, že ak v parlamente sa opäť schváli prezidentom vetovaná novela zákona o verejnej službe, univerzitný profesor bude mať garantovaný plat 10 790 korún, dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:25