StoryEditor

Martin Fronc: Budem bojovať o každú korunu v rozpočte

31.08.2004, 00:00
Zhovárame sa s ministerom školstva Martinom Froncom.

Každoročne sa opakujú sťažnosti zriaďovateľov, že na chod škôl nemajú dosť prostriedkov. Bude tento rok iný?
- Takéto požiadavky sa budú opakovať aj v budúcnosti, je to prirodzené, že chcú viac peňazí. Ak sa však pozriete na štatistiky - koľko máme škôl, a koľko z nich sa sťažuje, nie je to štatisticky významné číslo. V budúcoročnom rozpočte budem bojovať o každú korunu. Peňazí by malo byť dosť, ak sa podarí presadiť to, čo v uznesení žiadal parlament (zvýšiť kapitolu MŠ SR o 2,8 miliardy korún pre regionálne školstvo, pozn. red.).

Po zrušených školách ostanú prázdne budovy. Viete, aký bude ich osud?
- Navrhoval som, aby ministerstvo dávalo súhlas na použitie školského majetku alebo aspoň aby sa mohlo k tejto veci vyjadriť, no neprešlo to. V tejto chvíli je osud budov v plnej kompetencii samosprávy - obcí, miest a vyšších územných celkov.

Aké zmeny vo financovaní regionálneho školstva sa pripravujú?
- Zistili sme viaceré nedostatky v nariadení vlády o financovaní regionálneho školstva, preto pripravujem jeho spresnenie. Najväčšie výhrady boli voči kategóriám malých, plne organizovaných škôl - niekedy sa stávalo, že škola s menším počtom žiakov dostala viac peňazí ako väčšia škola. Tomu chceme zabrániť. Zareagovať budeme musieť aj na zákon o fiškálnej reforme.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 12:33