StoryEditor

Blix o dôveryhodnosti inšpektorov

23.04.2003, 00:00

Vedúci zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix včera spochybnil spravodajské informácie USA a Veľkej Británie o údajných irackých zbraniach hromadného ničenia. V rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC obvinil Spojené štáty, že sa v záverečnej fáze pred vojnou s Irakom snažili jeho tím diskreditovať. "Myslím si, že je znepokojujúce, koľko spravodajských informácií, ktoré mali byť dôkazmi, bolo nejasných," povedal. Blix pritom včera v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá rokovala o možnom obnovení inšpekcií v Iraku, obhajoval objektivitu a nezávislosť inšpektorov. "Možno nie sme jediní na svete, kto je dôveryhodný. Naozaj si však myslím, že máme dôveru preto, že sme objektívni a nezávislí," vyhlásil Blix po zasadaní rady za zatvorenými dverami.
Väčšina členov Bezpečnostnej rady, vrátane Veľkej Británie, sa domnieva, že akékoľvek zbrane, nájdené spojeneckými silami, by mali preveriť inšpektori OSN. Takýto postup je nevyhnutný, aby mohli byť zrušené sankcie proti Iraku. Washington je však proti tomu. "Spojené štáty a ich vojenskí spojenci nesú zodpovednosť za likvidáciu irackých zbraní hromadného ničenia a raketových programov," vyhlásil včera hovorca Bieleho domu Ari Fleischer. Práve zbrane hromadného ničenia v rukách Saddáma Husajna boli hlavným motívom útoku USA na Irak. Od začatia vojny sa však takéto zbrane nenašli. "Pozeráme sa dopredu, nie dozadu. Režim Saddáma Husajna je preč a vzhľadom na novú situáciu budeme potrebovať prehodnotiť rámec na odzbrojenie režimu," povedal hovorca.
Spojené štáty sa podľa analytikov snažia držať Bezpečnostnú radu bokom od akéhokoľvek budúceho usporiadania v Iraku po tom, čo kľúčoví členovia -- Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko -- odmietli podporiť americký útok na Irak.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:26