StoryEditor

Rím naznačil, že rokovania nebudú ľahké

Lídri členských a budúcich krajín Európskej únie si v Ríme len zopakovali už predtým prezentované sporné postoje k návrhu európskej ústavy. Premiér predsedajúcej krajiny Talianska Silvio Berlusconi otvoril sobotňajšiu medzivládnu konferenciu výzvou: buďte pripravení na kompromis.

Lídri členských a budúcich krajín Európskej únie si v Ríme len zopakovali už predtým prezentované sporné postoje k návrhu európskej ústavy. Premiér predsedajúcej krajiny Talianska Silvio Berlusconi otvoril sobotňajšiu medzivládnu konferenciu výzvou: buďte pripravení na kompromis. Hlavným posolstvom rímskeho stretnutia tak bolo želanie, aby rokovania o ústave neuviazli na mŕtvom bode.
Minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan vyjadril spokojnosť s výsledkami medzivládnej konferencie. Informoval, že ministrom sa podarilo dosiahnuť dohodu o legislatívnej rade. Politici sa dohodli, že orgán sa nebude vytvárať, ale rozhodnutia sa budú prijímať čo možno najtransparentnejším spôsobom. Ďalšia zhoda nastala v otázke formovania rady, pričom šéfovia diplomacií dospeli k názoru, že by sa nemal zväčšovať jej počet. Ten by mal ostať zachovaný, ako bolo dohodnuté na summite v Seville. Za zložitú označil Kukan debatu o predsedníctve v Rade ministrov. Ministri sa síce zhodli, že by malo ísť o tímové predsedníctvo, no nedohodli sa na dĺžke jeho trvania, ani na počte predsedníckych krajín.
Nemecký kancelár Gerhard Schröder vyhlásil, aby sa všetci pripojili k návrhu ústavy, ako ho vypracoval Konvent o budúcnosti Európy po vedením Valéryho Giscarda d´Estainga. "Proces rozširovania a ústavný proces sú dve strany jednej mince," povedal kancelár. Varoval pred rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi. "Každý, kto naruší konsenzus, musí vytvoriť nový," dodal Schröder. Podobne sa vyjadrilo aj Francúzsko. Slová španielskeho premiéra José Maríu Aznara však naznačili, že rokovania nebudú jednoduché. Madrid nemieni ustúpiť zo svojej požiadavky o zachovaní hlasovania kvalifikovanou väčšinou, ako je to zakotvené v Zmluve z Nice.

01 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zhodnocovanie meny bude zrejme pokračovať
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:48