StoryEditor

Naša ekonomika najrýchlejšia v regióne

13.06.2003, 00:00
Slovensko si udržalo pozíciu najrýchlejšie sa rozvíjajúcej ekonomiky v stredoeurópskom regióne. Hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,1 percenta.
  • Reálne mzdy napriek očakávaniam klesli
  • Slovensko si udržalo pozíciu najrýchlejšie sa rozvíjajúcej ekonomiky v stredoeurópskom regióne. Hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,1 percenta. Napriek relatívne vysokému rastu sa zatiaľ hospodárstvo nezačína prehrievať. Nerastie teda neúmerne inflácia, čo by mohlo centrálnu banku donútiť zvýšiť úroky.
    V prvých troch mesiacoch sa na Slovensku vyrobili tovary a služby v stálych cenách z roku 1995 za 268,4 miliardy korún. Hnacím motorom ekonomiky bol zahraničný dopyt, ktorý stúpol medziročne viac ako o pätinu. Čistý export, ktorý je rozdielom slovenského vývozu a dovozu, sa tak na celkovom raste podpísal až 3,39 percentuálnymi bodmi. "Je to oveľa viac ako vlani, keď išlo iba o 0,3 percentuálneho bodu," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Andrea Borčinová. Dopyt domácich subjektov tentoraz HDP príliš nepomohol. Medziročne sa zvýšil iba o deväť desatín percenta, čo je podľa Štatistického úradu najmenej od konca roka 2000.
    Z hlavných zložiek domáceho dopytu najviac rástla konečná spotreba domácností, ktorá bola medziročne vyššia o 2,6 percenta. Spotreba verejnej správy však v porovnaní s prvým štvrťrokom 2002 klesla o osem desatín percenta. Tvorba hrubého fixného kapitálu, čiže investície do budov, strojov a zariadení, sa dokonca znížila o dve percentá. "Výraznejšie zmeny v štruktúre rastu HDP, ktorý sa má aj za celý tento rok udržať na 4,1 percenta, už neočakávame. Konečná spotreba domácností sa môže ešte do určitej miery predsa len utlmiť," reagoval na potenciálny dosah pripravovaného zvyšovania spotrebných daní generálny riaditeľ Sekcie národných účtov a cien Štatistického úradu Pavol Baláž.
    Relatívne vysoký rast konečnej spotreby domácností analytikov prekvapil. Predpokladali, že spotreba bude vzhľadom na reštriktívne opatrenia vlády stúpať pomalšie. "Očakávali sme nižšiu dynamiku hlavne kvôli poklesu maloobchodných tržieb a reálnych miezd," povedala Borčinová. Hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth sa domnieva, že ľudia financovali časť spotreby tým, že si požičali, najmä v bankách. "Zadlženie domácnosti rastie v súčasnosti 20-percentným medziročným tempom," povedal.

    Rast slovenskej ekonomiky
     

    (v %)

    1998 4,0
    1999 1,3
    2000 2,2
    2001 3,3
    2002 4,4
    2003* 3,9
    2004* 4,9
    2005* 5,2
    2006* 5,1
    * prognóza
    Zdroj: Slovenská sporiteľňa, a. s.

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    29. september 2024 15:28