StoryEditor

Pripravený pre tajnú službu

26.03.2003, 23:00
Na Koaličnej rade vašej kandidatúre na riaditeľa SIS vyslovili podporu tri zo štyroch vládnych strán. Nemyslíte si však, že akási nevraživosť predsedu ANO Pavla Ruska voči vašej osobe sa môže v budúcnosti stať zárodkom podobných problémov, ktoré sa dotkli aj odstupujúceho riaditeľa služby Vladimíra Mitra?
-- Nemyslím si, že by to mohlo vyústiť do takejto aktivity ANO. Ide skôr o subjektívne pocity a som pripravený si ich s vedením aliancie vysvetliť.
Plánujete po nástupe do funkcie predložiť NR SR správu o činnosti SIS v podobe akéhosi odpočtu predchádzajúceho obdobia, aby bolo aj politikom jasné, v akom stave ste službu prebrali?
-- Zatiaľ na to neviem jednoznačne odpovedať, pretože niektoré podozrenia, ktoré sa spomínali v zahraničnej tlači, verejne označili nielen SIS, ale aj niektoré iné štátne inštitúcie SR za nedôveryhodné. Z médií som informovaný, že v tejto veci prebieha vyšetrovanie. Ak budú známe jeho výsledky, tak ich zahrniem do správy, ktorú SIS pravidelne NR SR predkladá.
V predrevolučnom období ste pôsobili v kresťanskom disente. V tom období ste sa podieľali na zhromažďovaní informácií o porušovaní ľudských práv v ČSSR a na ich odovzdávaní do krajín za železnou oponou. Myslíte, že budete môcť na poste šéfa SIS využiť aj tieto svoje skúsenosti so spravodajskou činnosťou?
-- Robil som to približne dvadsať rokov a štátna bezpečnosť ma neodhalila. Pravdaže, vyžadovalo si to aj určité špecifické aktivity a spôsob konania, ktorý je práve dobrou prípravou na prácu v tajnej službe.
Akú máte predstavu o personálnej politike v informačnej službe? Ako budete postupovať voči príslušníkom SIS, ktorí v minulosti pracovali pre ŠtB?
-- Ešte v roku 1990 bol prijatý lustračný zákon, ktorý platil pre políciu. Podľa neho tí príslušníci ŠtB, ktorí nepracovali na úseku boja s vnútorným nepriateľom, mohli byť prijatí do polície. Nešlo však o tajnú službu. Pri budovaní spravodajských služieb demokratickej spoločnosti sa totiž predpokladalo, že tam nebudú pôsobiť žiadni bývalí príslušníci ŠtB.
Mienite z titulu novej funkcie spolupracovať na odkrývaní činnosti bývalej ŠtB s novovytváraným Ústavom pamäte národa?
-- V súčasnosti predsedám Konfederácii politických väzňov a mám eminentný záujem, aby ústav začal pracovať. Som pripravený pomôcť tejto inštitúcii v jeho činnosti.
Vzdáte sa funkcie prezidenta konfederácie po nástupe do funkcie?
-- Z pracovných dôvodov to pravdepodobne budem musieť urobiť. Kto bude mojím nástupcom, musí rozhodnúť predsedníctvo konfederácie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:18