StoryEditor

Robertson upozorňuje, ale nepochybuje

10.03.2003, 23:00
Slovensko by nemalo zabúdať, že ani po pozvaní do Severoatlantickej aliancie ešte nie je členom NATO, pripomenul počas včerajšej návštevy v Bratislave generálny tajomník aliancie George Robertson. "Nič netreba brať ako hotovú vec," zdôraznil Robertson a dodal, že protokol o pristúpení SR podpíše 26. marca a následne ho budú osobitne ratifikovať parlamenty členských štátov aliancie.

"Nie ste ešte členmi NATO, kým 19 členských krajín neratifikuje prístupový protokol," povedal s tým, že nepochybuje o skorom členstve Slovenska v aliancii. Premiér Mikuláš Dzurinda považuje za dôležité, že po vstupe do NATO sa bude SR podieľať na vytváraní novej Európy: "Už nikdy to nebude o nás bez nás, ale bude to o nás sami alebo o nás s nami."
Robertson uistil, že členovia NATO budú veľmi pozorne skúmať, či Slovensko je pripravené ujať sa všetkých svojich povinností a záväzkov. Počas rokovaní premiérovi pripomenul, že treba pokračovať v reforme ozbrojených síl, súdnictva, v boji proti korupcii, zabezpečiť ochranu utajovaných skutočností a "vyčistiť" bezpečnostné služby. Problém pri ochrane utajovaných skutočností podľa neho ovplyvní dôveryhodnosť štátu i ratifikačný proces. "To sa týka vašej krajiny rovnako ako iných štátov," povedal Robertson, ktorý dostal ubezpečenie, že SR prijme "najtvrdšie možné opatrenia" v tejto oblasti. Generálny tajomník tiež vyzval na boj proti korupcii, ktorú označil za "rakovinu demokracie".
Robertson nevidí problém v poklese podpory verejnej mienky pre vstup SR do aliancie a ani si nemyslí, že by ratifikačný proces v členských štátoch bol ovplyvnený irackou krízou. Slovensko a ostatné pozvané krajiny podporili politiku USA voči Iraku, čo vyvolalo znepokojenie najmä vo Francúzsku a Nemecku. Rozpory v radoch spojencoch nevidí Robertson čierno. "Tá debata je niekedy možno trocha hlasná, ale je to vždy lepšie, ako keby bolo ticho a vládla diktatúra," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:38