StoryEditor

Piaty pokus na jeseň

03.07.2003, 00:00

Poslanci včera odložili na jeseň už piaty pokus zákona o zamedzení konfliktu záujmov verejných funkcionárov. Dôvodom je neschopnosť nájsť dostatočnú podporu pre tento zákon. Výsledok politických dohôd zo včerajška vyznieva paradoxne pri pohľade na vyhlásenia za posledné obdobie.
Na jednej strane sú tu najmä predstavitelia samospráv, na ktorých sa v rámci reformy verejnej správy do rozhodovacej oblasti orgánov územnej samosprávy presúva značná časť verejného majetku a financií. Samospráva ani v minulosti neskrývala, že sa im zákon, ktorý by zaviedol ich prísnejšiu kontrolu, ani trochu nepozdáva. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Únie miest a obcí Slovenska opakovane prezentovali svoje výhrady k zákonu. Kontrole sa vraj nebránia, žiadajú však, aby konflikt záujmov v samospráve riešil obyčajný zákon o obecnom zriadení, a nie ústavný zákon. Zákon podľa ZMOS-u obsahuje ustanovenia v "malých slovenských pomeroch" ľahko zneužiteľné. "ZMOS je silná lobistická skupina, ale argumentačne ich názory neobstoja," uviedol minister spravodlivosti Daniel Lipšic pred časom, včerajšok ukázal, že lobisti môžu byť silní bez ohľadu na "slabosť" argumentov.
Pri retrospektívnom pohľade je zrejmé, že podpora politikov zákonu klesala priamo úmerne s blížiacim sa termínom rokovania o ňom. Včera sa nevedeli zhodnúť ani na tom, v koľkých bodoch zákona sa nevedia dohodnúť. "Ide o štyri prípady," tvrdí predseda poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort. "Dva prípady ostali otvorené -- otázka straty mandátu a podávania majetkových priznaní manželov a neplnoletých detí žijúcich v spoločnej domácnosti," vraví Lipšic s tým, že rozsah zákona na predstaviteľov samospráv a postzamestnanecké obmedzenia sú politicky dohodnuté. Šéf ANO Pavol Rusko upozornil, že Lipšicom predložený zákon je iný, než na akom sa dohodla expertná komisia. Viacerí predstavitelia koalície tento postup označili minimálne za nekorektný.
Novela bola v minulom období v parlamente štyrikrát, ani raz nezískala potrebnú trojpätinovú podporu. Napriek vyjadreniam politikov o hľadaní dohody a nádeji na konsenzus je čoraz menej tých, ktorí veria, že na jeseň sa nájde 90 statočných. Bezzubý ústavný zákon o konflikte záujmov za osem rokov svojej existencie nikoho nepostihol. Mnohým tento stav náramne vyhovuje.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 05:32