StoryEditor

Jaguar XJ: Noblesná šelma

11.03.2007, 23:00
PRVENSTVO V KOMFORTE. Jaguar XJ sa stal v Británii najluxusnejším automobilom roka.

Limuzínu Jaguar XJ už druhý raz za sebou zvolili za luxusnú limuzínu v ankete Business Car Awards, tentoraz na rok 2007. Na ankete sa zúčastnili čitatelia anglického odborného časopisu Business Car, ktorý sa špecializuje na firemné vozidlá.
Verdikt od skúsených ľudí
Jaguar XJ sa v ankete umiestnil na prvom mieste pred limuzínami BMW, Audi a Lexus.
Geoff Cousins, výkonný riaditeľ značky Jaguar pre Veľkú Britániu, ocenenie komentoval: "Druhý rok za sebou nás to veľmi potešilo. Predovšetkým preto, že rozhodovalo o ňom odborné publikum, čitatelia magazínu Business Car. Ocenenie korešponduje s rastúcim predajným úspechom modelu XJ na trhu Veľkej Británie, kde v roku 2006 stúpol predaj o 23 percent."
Vo Veľkej Británii pripadá na Jaguar XJ trhový podiel vyše 20 percent v segmente veľkých luxusných automobilov. Navyše so zavedením naftového motora V6 twin-turbo s objemom 2,7 litra do verzie XJ Long Wheelbase sa stal silným konkurentom aj v segmente takzvaných vodičských limuzín, ktoré sú vo Veľkej Británii práve na vzostupe.

Silný imidž
V Londýne vlani minuli záujemcovia o vodičské limuzíny vyše 36 miliónov libier, čím sa tento segment stal jedným z najsilnejších na trhu luxusných automobilov. Už Jaguar XJ Long Wheelbase s benzínovým motorom bol výrazne lacnejší ako jeho najbližší konkurent a tým, že sa do ľahkého hliníkového modelu XJ zaviedol spomínaný ekonomický naftový motor, vznikla ešte atraktívnejšia ponuka. Za úspechmi stojí i kvalitná predajná a servisná sieť. Aj autorizovaní díleri Jaguaru dostali dobré ohodnotenie od flotilových zákazníkov v siedmom ročníku prieskumu Sewells Fleet Operator Attitude Survey. Predajná sieť dostala najvyšší index spokojnosti 74 percent, pričom priemer predstavuje 67. Predajcovia bodovali najmä vďaka dobrému dojmu z prvého kontaktu, spôsobu dodania vozidla a popredajnému servisu. Jaguar XJ získal v poslednom čase aj ďalšie významné ocenenia ako Best Luxury Car v rámci Fleet World Honours 2006, Diesel Car of the Year pri voľbe auta roka 2005 v Škótsku a titul Best Large Executive Car na rok 2006 v hodnotení jazdených automobilov magazínu Auto Express.
U nás je to inak
Na Slovensku predal vlani Jaguár 37 vozidiel. Darilo sa hlavne modelom X-type a S-type. Luxusnú limuzínu XJ si kúpili traja fajnšmekri. Len na porovnanie, konkurenčný Mercedes triedy S oslovil osemdesiat motoristov, Audi predalo A8 dovedna 61 zákazníkom a pre BMW radu 7 sa rozhodlo 19 klientov. Jaguár u nás zaznamenáva, aj napriek zatiaľ skromným predajným číslam, viditeľný progres. V najbližšom období predstaví táto legendárna značka aj nové atraktívne modely, zdá sa teda, že o budúcnosť sa nemusí báť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualne-spravy, menuAlias = aktualne-spravy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:35